BiH
0

Završena sjednica predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije podržao Prijedlog zakona o dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Predloženim zakonom bio je utvrđen rok za naknadno podnošenje zahtjeva za verifikaciju u trajanju od dva mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Nakon što komisija Kolegija nije postigla saglasnost o Prijedlogu zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, poslanici su se danas trebali ponovno izjašnjavati o njemu. Međutim, dogovoreno je da se izjašnjavanje odgodi, a da u međuvremenu predstavnici nadležnih državnih i entitetskih ministarstava pokušaju usaglastiti predloženi zakon.

Predstavnički dom je podržao principe Prijedloga zakona o zrakoplovstvu BiH; Prijedloga zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH; Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH te Prijedloga zakona o fiskalnim kasama.

Zahtjev poslanika Sadika Bahtića da se Prijedlog zakona o državnoj imovini BiH razmatra po skraćenoj proceduri upućen je komisiji Kolegija na usaglašavanje jer nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

Poslanici su primili k znanju Rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH, usvojenu na plenarnoj sjednici u oktobru ove godine u Strazburu uz zaključak da se zaduži Vijeće ministara BiH da Predstavničkom domu dostavi akcioni plan provođenja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon čega bi ovaj dom sačinio plan svojih aktivnosti.