BiH
0

Završena implementacije projekta "S djecom oko svijeta"

Klix.ba
Mobilni-edukativni program Superbus, koji djeluje u sastavu organizacije SOS Dječija sela BiH, završio je implementaciju projekta "S djecom oko svijeta".

Riječ je o projektu koji je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške, a kroz čiju su implementaciju djeca imala priliku, na kreativan i zabavan način interaktivnim učešćem, uz međusobnu saradnju, upoznavati karakteristike i specifičnosti vezane za Norvešku, širiti svoja znanja i bogatiti vlastito iskustvo.

Učesnici, su imali mogućnost da nauče kako, od lako dostupnih materijala, izraditi tradicionalni odjevni predmet ili igračke, upoznati se s osnovnim geografskim i historijskim činjenicama, te elementima jezika, kulture, tradicije i običaja, sporta, umjetnosti Kraljevine Norveške.

Implementacija projekta je trajala godinu dana, a u radionicama je učestvovalo 2.000 djece i 400 odraslih. Na 40 lokacija (osnovnih škola, parkova i igrališta) u gradskim i prigradskim naseljima na području cijele BiH – u Sarajevu, Zenici Mostaru, Goraždu, Tuzli, Palama i Istočnom Sarajevu, održano je 70 radionica.

Osnovni ciljevi ovog multikulturalnog projekta usmjereni su na upoznavanje djece i mladih s različitim kulturama u cilju poticaja poštovanja, uvažavanja različitosti i izgradnje multikulturalnog društva.

Kroz Superbus radionice koji se realiziraju po principu učenja kroz igru, djeca će usvojiti nova i proširiti postojeća znanja i specifičnosti o osnovnim geografskim, prirodnim, društvenim i kulturnim odlikama drugih država, s posebnim osvrtom na Norvešku. Cilj je senzibilizirati djecu i mlade prema kulturnoj različitosti, poštovanju i uvažavanju, toleranciji i izgradnji multikulturalnog društva. Jedan od ciljeva projekta je promoviranje dječijih prava i populariziranje metode učenja kroz igru.

Nudeći kreativno-stvaralačke i sportsko-rekreativne sadržaje, Superbus promovira pravo svakog djeteta na igru, bez obzira na socijalnu, ekonomsku, etničku, starosnu, spolnu ili bilo koju drugu pripadnost.