BiH
35

Završen prvi besplatni putujući festival za djecu: Futurea, vidimo se slijedeće godine!

Klix.ba
Fondacija Out of Area iz Holandije ove sedmice organizovala je prvi besplatni putujući festival Futurea za djecu iz BiH.

Ovoga puta djeca nisu morala putovati autobusima ka dalekim destinacijama, jer je festival odlučio posjetiti djecu u različitim djelovima BiH. Tri autobusa volontera iz Holandije, zajedno sa tri kamiona prepuna opreme, posjetili su gradove BiH: Fojnicu, Zenicu, Mostar i Konjic.

Likovi iz mašte poput Supermena, psa Nade, Klovna Keppia i Leptira, Hane Sirene i Markiza i Markize dočekali bi mališane već na samom ulazu u festival.

Specijalni tim festivala Futurea svakoga dana festivala unaprijed je pripremao teren u različitim gradovima za festival i dolazak djece. Više hiljada djece posjetilo je festival, neki su došetali a neki su došli različitim prevoznim sredstvima skupa sa roditeljima ili u organizaciji škole. Djeca su imala mogućnost učestvovati u 32 radionice koje su organizovane od strane 169 holandskih volontera.

Djeca su učestvovala u raznovrsnim radionicama poput plesa, fudbala, streljaštva, igre sa padobranom, pecanja itd. Svoju kreativnost ispoljavali su kroz radionice kreiranja nakita, maski, majica kao i oslikavanja lica. Za one nešto energičnije na raspolaganju su bili napuhani zamak kao i staza za trčanje.

Savkoga dana nakon radionica djeca su uživala u velikom Futurea šou, koji je bio sačinjen od mnoštva zabavnih stvari poput Super Maria, klovnova, pjesme i mađioničara Nicolinija.

Futurea festival planira za iduće godinu posjetiti Fojnicu, Travnik, Doboj, Maglaj i Istočno Sarajevo.

Volonteri festivala Futurea već sada željno isčekuju idući festival, što su poručili i završnom pjesmom festivala “I came for u” ( “Došli smo zbog vas”).

Više o festivalu: www.futurea.ba