Premijer u Washingtonu
0

Rutte: Holandija će Ukrajini ponuditi raketni sistem Patriot

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Holandski premijer Mark Rutte rekao je američkom predsjedniku Joeu Bidenu da će njegova zemlja Ukrajini ponuditi raketni sistem "Patriot".

Rutte boravi u Washingtonu gdje se sastao s američkim predsjednikom.

"Holandija će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj u slanju proturaketnog odbrambenog sistema 'Patriot' u Ukrajinu", rekao je Rutte na sastanku u Bijeloj kući.

Rutte je rekao da je Holandija odlučila potrošiti dodatnih 2,5 milijardi eura za podršku Ukrajini, što je vlada te zemlje ranije objavila.

Biden je zahvalio Rutteu što je bio "vrlo čvrst" u podršci Ukrajini.

Ranije ovog mjeseca Njemačka se složila da Kijevu dostavi 40 oklopnih transportera Marder i raketnu bateriju protiuzračne odbrane Patriot.

Amerikanci su obećali jedan Patriot sistem u decembru prošle godine u okviru jednog od velikih paketa vojne pomoći koje su pružile Ukrajini.

Patriot, što je skraćenica za Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target, je odbrambeni sistem zemlja-zrak kojeg je napravila kompanija Raytheon Technologies. Smatra se jednim od najnaprednijih sistema protuzračne odbrane u američkom arsenalu.

U posljednjih nekoliko mjeseci Njemačka je obećala četiri sistema protuzračne obrane IRIS-T, SAD je također obećala osam nacionalnih naprednih raketnih sistema zemlja-zrak srednjeg dometa i sisteme protuzračne odbrane Avenger.