Unapređenje rada
11

Zavod zdravstvenog osiguranja BPK ove godine ima najveći budžet, najavljene nove usluge

E. A.
Zavod zdravstvenog osiguranja BPK-a u ovoj godini ima daleko najveći budžet u odnosu na sve prethodne, a iznos premašuje cifru od 26 miliona maraka.

Salem Halilović, direktor Zavoda izjavio je za Klix.ba da će shodno tome i ulaganja u unapređenje usluga biti na daleko većem nivou u odnosu na prethodni period, a planirano je i povećanje izdvajanja za sve zdravstvene ustanove na području BPK Goražde.

Na osnovu toga planirana su sredstva za Kantonalnu bolnicu u iznosu od 8,4 miliona maraka, dok je za Dom zdravlja u Goraždu predviđen iznos od 4,6 miliona, dok je domovima zdravlja u Ustikolini i Prači planirano 700 odnosno 510 hiljada maraka.

"U tom dijelu planirali smo povećanje od 12 do 17 posto u odnosu na prošlu godinu. Osim toga planirana su sredstva za finansiranje kolektivnih ugovora u zdravstvu i to ukupnom iznosu od 1,85 miliona maraka. Primjena kolektivnih ugovora koje su potpisali oba sindikata u zdravstvu i Vlada BPK Goražde počelo je sa ovom godinom, dakle od 1.januara", pojasnio je Halilović.

Prema njegovim riječima posebno je važna činjenica što je zavod u mogućnosti da kvalitetno finansira i korištenje zdravstvenih usluga van kantona, ali i eventualni angažman specijalista iz drugih sredina kad za to postoji potreba, a pokazalo se i u prethodnom periodu da itekako postoji.

"Planirana su i novčana sredstva za svaku zdravstvenu ustanovu za potrebe angažmana ljekara specijalista iz drugih sredina, kao i povećanja na drugim stavkama, primjera radi sredstva za ortopedska pomagala su u iznosu od 680 hiljada maraka, planirali smo sredstva za različite hitne, nepredviđene intervencije , zatim dijalizni centar i slično", kaže Halilović.

On je podsjetio da su potpisani ugovori sa kliničkim centrima Sarajevo i Tuzla kao i Općom bolnicom Sarajevo, te najavio mogućnost saradnje sa ASA bolnicom.