Komentari (8)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Vjerske zajednice su i u onom starom društvu kao i u današnjem smatrane udruženjima građana pa su imale pravo vlasništva nad nekretninama i nisu imale ništa sa društvenom tj. državnom imovinom ali je istim ,,svaka\'\' država nešto oduzimala počev od objekata, zemljišta pa čak i grobalja-mezara za rad viših ,, društrvenih ili državnih\'\' interesa. Obzirom da je gospodin Puljić kardinal Vrhbosanske nadbiskupije ima pravo a i obavezu štititi takvu imovinu.
Pa prema bivšim zakonima SFRJ postojalo je stanarsko pravo koje se sticalo mislim nakon 10 godina provedenih u stanu.Isto postojalo je i pravo održaja na zemljištu tj. ukoliko koristiš i obrađuješ tuđu zemlju te redovno izmiruješ obaveze prema državi (porez) ,to zemljište može preći u vlasništvo onog ko je koristio a ne onog starog vlasnika.Nešto slično je bilo i sa zakupom poslovnih prostorija pa iz tih razloga niko nije pravio ugovor o zakupu duže od 5 godina. U konkretnom slučaju stanar koji je živio u stanu vlasništva Vrhbosanske nadbiskupije je stekao stanarsko pravo a koje je zakonom izravnato sa vlasništvom.Uopšte nije važno sa čime se bivši stanar bavio i šta mu je bilo zanimanje jer takvih zanimanja ima i danas samo za druge države i drugačija društva (politička i ekonomska). Problem je što taj stan nije dobrovoljno ni u onom društvu dat od pravih vlasnika nego je to urađeno prisilom od tadašnjeg uređenja.Teško je sada ispraviti sve greške koje je uradila ondašnja vlast.
Sve po zakon. Pa sto bi iznad njega bio i kardinal ili bilo ko!
needaj se pooopee,uz tebe smooo
Haloo Danac ! Upravo tako i ja mislim ! Pitam se takodjer zasto toliki grad ne obnovi i vasu preljepu vijecnicu simbol Sarajeva i citave Bosne.
Oko je stan pripadao ranije KOS-u onda gaspar Vinko ima potpuno pravo. Ne mogu svatiti da grad Sarajevo od 500 000 stanovnika nema kapaciteta da rijesi taj problem.
Zašto bi ovaj slučaj bio izdvojen od 1000 drugih samo zato što se radi o kardinalu?? Ako ne valja zakon nek se zakon stavi na reviziju i sve posljedice istog da se srede! Ja sam neki musliman tradicijski, ali jedini vjerski covjek koji je zivio skroman zivot na ovim prostorima je pokojni srpski patrijarh pavle, ove debele moraliste ne razumjem!
Ljudjacka kosulja je bosnjacki veoma omiljen predmet. Sve vam je ludjacka kosulja, Ustav zakon itd. Ali nikako da shvatite da je ludjacka kosulja i smisljena da se ludak ne bi samopovrijedio. Bez ludjacke kosulje bi opet bilo heljp pljis Bosnia djenosad itd