BiH
12

Zastupnički dom se danas izjašnjava o smjeni Lagumdžije i Osmića

Piše: E. G.
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izjasnit će se danas o inicijativi SBB-a za rekonstrukcijom Vijeća ministara BiH.

Inicijativom je zatraženo da se smjene dvojica ministara iz SDP-a, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministar odbrane Zekerijah Osmić.

Zastupnici SBB-a su još u maju inicirali smjenu dvojice ministara, a nakon što je Fahrudin Radončić, lider njihove strankem smijenjen petnaestak dana ranije. Inicijativu da se njih dvojica smijene, zastupnici Radončićeve stranke su pravdali time da su građani na protestima 7. febhruara to tražili. Osmićeva smjena je zatražena iz drugih razloga.

"On se oglušio na činjenicu da su Milorad Dodik i ostali zvaničnici RS 12. maja u kasarni Oružanih snaga BiH 'Kozara' u Banjoj Luci intoniranjem himne RS zloupotrijebili proslavu Dana 3. pješadijskog puka OS BiH, što je neustavno djelovanje i podrivanje Oružanih snaga", kazali su tada u SBB-u.

Međutim, ova inicijativa vjerovatno neće dobiti podršku, tako da neće doći do nove rekonstrukcije Vijeća ministara koja bi bila peta po redu.

Za smjenu Lagumdžije i Osmića neće biti ni opće ni entitetske većine, bar po onome što su najavili do sada iz stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH.

Ministar Lagumdžija je izjavio prije dva dana kako ga ovo pitanje uopće ne zanima i da ima važnijeg posla, kao što je donatorska konferencija i oporavak zemlje od poplava. S druge strane iz onih stranaka koje će glasati protiv Lagumdžijine i Osmićeve smjene su kazali kako je ovo još jedna priča koja bi trebala poslužiti u predizborne svrhe te da nema vremena ni potrebe za novom rekonstrukcijom Vijeća ministara.