Vanredna sjednica
18

Zastupnici Parlamenta FBiH danas o Zakonu o PIO-u, opozicija nezadovoljna rješenjem

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH izjašnjavat će se, nakon neuspjele vanredne sjednice u utorak, već na sjednici zakazanoj za danas o Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakonu o policijskim službenicima FBiH, kao svojevrsnom paketu.

Osim toga, pred zastupnicima će se danas naći Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je predlagač Ismet Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i član Glavnog odbora SDA.

Iz opozicionih stranaka tvrde da će se pojaviti na sjednici, bez obzira na to što su SDA i HDZ oborili Prijedlog zakona o izbornim jedinicama, i da će jasno iskazati svoje mišljenje ne bježeći od odgovornosti.

SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić kazao je za Klix.ba da ne mogu podržati Zakon o PIO-u zato što taj zakon uvodi strašnu nepravdu i diskriminaciju ljudi koji bi po istim uslovima trebali da ostavre ista prava.

"Svi amandmani SDP-a na Zakon o PIO-u, a bilo ih je mnogo, su odbijeni. Ništa nije prihvaćeno. Ovo je loš koncept u potpunosti i pitanje je može li se uopšte amandmanski popraviti. Mi ne možemo podržati takav zakon", kazao nam je Mašić.

Napominje da će tim zakonom biti ugroženi svi oni koji će ići u penziju i svi oni koji su imali platu ispod prosjeka u FBiH.

"Ne može se teret reformi PIO-a slomiti upravo preko najugroženijih kategorija u našem društvu. S te strane ne postoji nikakav prostor da bismo mi ovakav nakaradan zakon mogli podržati", kategoričan je Mašić.

Na pitanje da li će SDP podržati Zakonu o policijskim službenicima, Mašić odgovara da će se o tome usaglasiti tek kada vide kako će proći Zakon o PIO-u.

"Ova dva zakona idu u svojevrsnom paketu, ali neophodno je reći da cjelokupna reforma nije dobra, koncept nije dobar. To je samo još jedna markica u famoznoj reformskoj agendi koja je već propala. Ne možete ušminkati mrtvaca koji se zove Zakon o PIO-u", kazao je Mašić za Klix.ba.

Mašić je napomenuo da je SDA u potpunosti razvlastila Federaciju BiH u protekle tri godine, tako što se nauštrb Federacije BiH jačaju kantoni, a da je slična situacija i sa Zakonom i PIO-u.

"Svaki zakon koji se pojavio iz Vlade FBiH premijera Fadila Novalića sadržavao je famoznu trećeentitetsku klauzulu. Nešto čime se slabi Federacija, a jačaju kantoni. To je krenulo od Zakona o radu, kojim je u potpunosti ukinuta nadležnost Federalne inspekcije rada zato što je to bio ultimatum HDZ-a. Nakon toga se to nastavilo sa Zakonom o državnoj službi", posdjetio je Mašić.

Dodao je da će i prema Zakonu PIO-u beneficirani radni staž određivati kantoni.

"Zamislite da 10 kantona određuje pravila i uslove pod kojima će se definisati i određivati beneficirani radni staž, što će biti jedna potpuna ludnica. Sve ono što se radilo je bilo ispunjavanje ultimatuma, ucjena, želja HDZ-a i Dragana Čovića", upozorio je Mašić.

Podsjećamo da se zastupnici SDA nisu pojavili u utorak na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, čime je onemogućeno održavanje sjednice na kojoj je trebao da bude razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Prema riječima opozicionih zastupnika, usvajanjem zakona bi se, praktično, provela presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, što bi spriječilo "mostarizaciju" cijele Federacije BiH nakon predstojećih izbora.