BiH
9

Zaštitom kulturnog naslijeđa za bolju budućnost

FENA
Oko 40 kulturnih radnika iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine u okviru projekta "Učini svojim!“ učestvovali su na radionici održanoj u prostoru Isa-begovog hamama u Sarajevu, te kroz različite aktivnosti doprinijeli očuvanju i obnovi najstarijeg javnog kupatila u Sarajevu.

Cilj projekta “Učini svojim!” je podići svijest među građanima i građankama BiH o značaju kulturnog naslijeđa kao zajedničkog bogatstva, kao i ostvarivanju prostora za otvoren dijalog o naslijeđu, kulturi i identitetu.

U okviru radionice s kulturnim radnicima održana su predavanja uvaženih bh. restauratora i konzervatora Nihada Čengića i prof. dr. Ćazima Hadžimejlića, čiji radovi se nalaze u nekim od najznačajnijih galerija, muzeja, privatnih kolekcija i objekata kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Uz pomoć majstora koji već nekoliko mjeseci rade na obnovi Isa-begovog hamama, učesnici radionice su nakon predavanja na simboličan način sudjelovali u malterisanju fasade i unutrašnjih zidova, te tako doprinijeli obnovi ovog objekta i očuvanju kulturnog naslijeđa koje pripada svim građanima i građankama BiH.

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica je na ovoj radionici imenovala prof. dr. Ćazima Hadžimejlića ambasadorom kulturnog naslijeđa.

"Koliko kvalitetno i vrijedno uspijemo sačuvati i zaštiti našu kulturnu baštinu, toliko ćemo biti bogatiji. U restauraciji je cilj približiti se autentičnom radu, zaštititi i produžiti život objektu ili predmetu", rekao je Hadžimejlić, ambasador kulturnog naslijeđa.

Projekt "Učini svojim!" realizovat će se tokom 2014. i 2015. godine kroz veliki broj aktivnosti namijenjenih različitim društvenim akterima u cilju povećanja osjećaja pripadnosti iIi povezanosti sa kulturnom baštinom, saopćila je Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica.

Radionicu je ova fondacija realizovala u saradnji s Bošnjačkim institutom - Fondacijom Adil Zulfikarpašić i Vakufskom direkcijom u okviru projekta “Učini svojim!”, koji finansira EU.

Projekat je dosad realizovan na području Kosova i Albanije.