BiH
0

Zaštita 200.000 sadnica prioritet za radnike sarajevskog "Parka"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zaštita i spašavanje mladih sadnica drveća i grmlja na području šest sarajevskih općina su prioritet u ovom sušnom periodu i zato Kantonalno javno komunalno poduzeće "Park" svake noći cisternama vrši zalijevanje.

Na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća je 200.000 sadnica ukrasnog grmlja, drveća, mladih alejnih stabala kao i cvijeća i cvjetnih gredica te drugih hortikulturnih sadržaja na kojima se, pored zalijevanja, vrši orezivanje, oblikovanje i okopavanje.

Na preko 3.000.000 kvadratnih metara travnjaka, poduzeće "Park" tokom sezone u jednoj godini vrši košnju i odvoz trave više od deset puta.

Zbog veoma visokih temperatura najviše su stradale travnate površine. Međutim, s prvim kišama trava će se obnoviti, kažu u sarajevskom poduzeću "Park" koje održava i uređuje gradske zelene površine.

Cvijeća se zalijeva u skladu s mogućnostima i raspoloživim resursima, jer je prioritet spasiti sadnice drveća. Sezonsko cvijeće već tokom jeseni bit će zamijenjeno novim dvogodišnjim cvijećem, čija proizvodnja već uveliko traje u rasadnicima u Nedžarićima i Sokolović Koloniji.

Rekreaciono-zabavni centar "Pionirska dolina" i zoo vrt raspolažu vlastitim bunarom, iz kojeg se svakodnevno zalijevaju sadnice cvijeća, ukrasnog grmlja, drveća i po mogućnosti travnih površina. Jedan dio zelenih površina sačuvan je od suše pomoću sistema za zalijevanje i prskalica koji su u danima kada temperatura prelazila 30°C u funkciji 24 sata dnevno. Također higijena na zelenim površinama u "Pionirskoj dolini" provodi se svakodnevno. Zahvaljujući tome zelenilo je u "Pionirskoj dolini" u cijelosti, uprkos suši, sačuvano, kažu u poduzeću "Park".

U zoološkom vrtu u "Pionirskoj dolini", shodno poduzetim mjerama sve životinje dosta dobro podnose visoke temperature. Jelovnici su prilagođeni vremenskim uslovima, životinjama se daje laganija hrana, dosta voća i povrća, a svaka nastamba redovno je snabdjevena čistom vodom.

Pojedine nastambe u zoo vrtu, u skladu s propisima EAZA-e (Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarija), imaju termoizolaciju, nekoliko nastambi ima vlastite bazene za vodu (mrki medvjed i dikobraz), dok su objekti za majmune i terarij u potpunosti klimatizirani. Pojedinim životinjskim vrstama (afrička grupa životinja- antilope i zebre), kao i boa-zmija visoke temperature odgovaraju.