Jesenja akcija
0

Park uređuje zelene površine u Sarajevu

Klix.ba
Akcija sezonskog uređenja zelenih površina, sadnje novog i pripreme postojećeg cvijeća, ruža, grmlja i drveća za predstojeće hladne dane, a koju od prošle sedmice provodi preduzeće Park, već daje svoje rezultate.

Naime, novim cvjetnim gredicama, odnosno novim cvijećem već su uređene površine na Ilidži, u Vogošći, a u toku je sadnja cvijeća u cvjetnoj gredici u Malom parku, preku puta zgrade Predsjedništva BiH.

Banjske parkove na Ilidži već krasi 7.000 cvjetova viole (mačuhice), cvjetne gredice u Vogošći oko 3.000 komada sezonskog dvogodišnjeg cvijeća, a novo cvjetno ruho će dobiti i prekrasna cvjetna gredica preko puta zgrade Predsjedništva BiH.

Ukupno 150.000 komada novog cvijeća, dobijenog vlastitom proizvodnjom u rasadniku u Nedžarićima, osim navedenih općina, radnici Parka zasadit će još i na području Starog Grada, Novog Sarajeva i Novog Grada. Osim većih cvjetnih gredica od kojih su neke ispred Muzeja Jevreja BiH, u Pionirskoj dolini, Parku penzionera, kružnom toku na Ilidži, u Butmirskoj ulici, te niza manjih površina.

Parkova akcija jesenjeg uređenja Kantona Sarajevo podrazumijeva i prikupljanje opalog lišća, okopavanje cvijeća i ružičnjaka, orezivanje ukrasnog grmlja, sadnju mladih stabala, prikupljanje otpadaka sa zelenih površina i sl.

      Ukoliko vremenske prilike dozvole Park će svoju akciju završiti do narednog mjeseca, a cilj joj je pripremiti, zaštititi i urediti zelenilo i zelene površine u Sarajevu kako bi i tokom jeseni, zime i prvih proljetnih dana izgledali lijepo i uredno.