BiH
178

Zastave na balkonima i automobilima: I stanovnici Pala obilježili Dan RS-a

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iako je Ustavni sud BiH donio odluku da je Dan Republike Srpske neustavan, stanovnici manjeg bh. entiteta danas obilježavaju 9. januara, Dan i krsnu slavu RS-a.

Isticanjem zastava na prozorima, balkonima i automobilima građani RS-a širom entiteta obilježavaju Dan Republike Srpske.

Centralna politička proslava održana je u Banjoj Luci, a njoj su pored predstavnika političkog i društvenog života iz RS-a prisustvovali i premijer Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa ministrima iz Vlade Srbije.

Slavljenička atmosfera vlada i u Općini Pale koja se nalazi u neposrednoj blizini Sarajeva gdje su ulice kao i stambeni objekti okićeni zastavama entiteta RS.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a pozivajući se na Zakon o praznicima RS-a, ranije je saopćeno da je 9. januar. neradni dan.

Podsjećamo, krajem novembra prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Dan RS-a te odlučio da Narodna skupština RS-a treba da u roku od šest mjeseci da usaglasi sporni član Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH.

Srpski zvaničnici u RS-u su potom u zajedničkoj izjavi naveli da će se 9. januar u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao Dan Republike.