Smješten u bazi Butmir
34

Zaraženi Nijemac pod stražom EUFOR-a kod Sarajeva, poslan zahtjev da se vrati u Njemačku

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nijemac koji je zaražen koronavirusom, pripadnik Delegacije EU, izoliran je u bazi EUFOR-a kod Sarajeva nakon što je dva puta pokušao pobjeći sa sarajevske klinike. Kako saznajemo, Njemačkoj je poslan zahtjev za njegov dobrovoljni povratak.

"EUFOR potvrđuje da je kasno uveče 16. aprila 2020. godine medicinsko osoblje bolnice Koševo u Sarajevu dovezlo u bazu Butmir jednog pripadnika Delegacije EU u BiH sa potvrđenom infekcijom Covid-19. Na kapiji baze ovu osobu, uz najviše mjere opreza, preuzeli su medicinsko osoblje i vojna policija, te prebacili je u pripremljenu zgradu za izolaciju u bazi. Matičnoj zemlji poslan je zahtjev za repatrijaciju. Dok se ne obave sve pripreme, ova osoba ostat će u izolaciji u bazi Butmir, pod medicinskim nadzorom i stražom", odgovorili su nam iz EUFOR-a.

Podsjećamo, zaraženi pripadnik Delegacije EU jučer je dva puta pokušao pobjeći medicinskim radnicima u izolatoriju Podhrastovi u Sarajevu. Nakon prvog bijega on je lociran i smješten u vozilo Hitne pomoći, ali tokom transporta ponovo je pokušao pobjeći.

Nakon djelovanja policijskih organa, Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i pomoćnika ambasadora Johanna Sattlera i šefa Delegacije EU, donesena je odluka da se Nijemac vozilom Hitne pomoći prebaci u vojnu bazu EUFOR-a. Iz Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu potvrđeno je da on liječenje može nastaviti kući.