Od 10 do 25 posto
0

Zaposlenima u upravi RS-a i u 2011. umanjene zarade

FENA
Narodna skupština RS-a
Narodna skupština RS-a
Zaposleni u organima uprave u Republici Srpskoj i u narednoj godini primat će umanjene zarade od 10 do 25 posto.

Danas usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS-a, po hitnom postupku, praktično plate ostaju na ovogodišnjem umanjenom iznosu, jer u budžetu nisu planirana sredstva za vraćanje njihovih primanja prije umanjenja.

Zaposlenima, koji imaju platni koeficijent od 30 do 37 plata se umanjuje za 25 posto, onim koji imaju koeficijent od 23 do 27 bit će manja za 20 posto, 15 posto bit će manja za one s koeficijentom od 17 do 22 i 10 posto za one s koeficijentom od četiri do 16.

Sindikati uprave bili su oštro protiv onih zadržanja smanjenja zarada za oko 4.500 radnika uprave i u 2011.godini.

Nedeljko Glamočak iz SDS-a tražio je tokom poslaničke rasprave u Skupštini RS-a da ne budu smanjene zarade radnicima uprave koji imaju koeficijent od četiri do 16, odnosno radnicima s najnižim primanjima.

Narodna skupština RS-a usvojila je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u RS-a, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji, kojim se utvrđuju zarade za šefove tužilačkih istražilaca i tužilačkog istražioca u Specijalnom tužilaštvu RS-a.

Poslanici entitetskog parlamenta prethodno su danas po hitnom postupku usvojili Zakon o izvršenju budžeta RS-a za narednu godinu.