BiH
27

Zaposlenici Ministarstva civilnih poslova BiH dvije godine zatvora zbog pronevjere u službi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Leonela Magaš-Baković izrekao prvostepenu presudu kojom je optužena Magaš-Baković proglašena krivom za krivično djelo pronevjere u službi.

S tim u vezi Sud BiH je 13. oktobra optuženoj izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, a optužena se obavezuje da će oštećenom Ministarstvu civilnih poslova BiH isplatiti iznos od 27.355,94 KM na ime naknade štete nastale izvršenjem krivičnog djela.

Magaš-Baković se tereti da je radeći u Ministarstvu civilnih poslova BiH, obavljajući i dodatne poslove referenta za blagajničko poslovanje i obračun plata u Odsjeku za finansijsko-materijalne poslove Sektora za finansijsko-materijalne poslove i unutrašnju podršku, u okviru kojih je bila zadužena za praćenje gotovinskih isplata, novčane primitke i izdatke u blagajni ministarstva, prisvojila novac koji joj je povjeren u službi u ukupnom iznosu od oko 27.400 KM, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Tereti se da je u periodu od 8. marta do 2. novembra 2015. godine, postupajući u navedenom svojstvu iz blagajne Ministarstva prisvojila navedeni novčani iznos te povjereni novac zadržala za sebe, što je utvrdila interna kontrola. Na taj način je Ministarstvo pretrpjelo direktnu finansijsku štetu u iznosu od oko 27.400 KM.

Optuženu se tereti da je počinila krivično djelo pronevjere u službi iz člana 221. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Magaš-Baković je rođena 26. aprila 1981. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, te je državljanka Bosne i Hercegovine.