Policija RS-a
0

Zaplijenjena dokumentacija u BN TV-u

FENA
Zgrada TV BN u Bijeljini
Zgrada TV BN u Bijeljini
Policija Republike Srpske je tokom pretresa prostorija BN televizije u Bijeljini oduzela blagajničku i dokumentaciju za koju se sumnja da nije evidentirana u knjizi blagajne, devet blokova priznanica o naplati usluga reklamiranja, naloge za emitiranje reklama te ručno vođenje evidencije o naplatama, saopćeno je danas iz kabineta direktora policije RS-a Uroša Pene.

Za navedene predmete, precizira se, policija je izdala potvrdu o njihovom privremenom oduzimanju.

“Tokom vršenja pretresa nije bilo nikakvih smetnji niti je policija na bili koji način onemogućila emitovanje programa BN televizije. Policija se tokom pretresa pridržavala profesionalnih standarada i uobičajnih procedura u provođenju ovakvih aktivnosti, a sve u skladu s naredbom suda”, navodi se u saopćenju izdatom povodom, kako se precizira, navoda iznesenih u javnosti vezano za pretres prostorija te medijske kuće, koji je izvršen 13. januara.

Naglašava se i da je na osnovu izjave i priloženih dokaza policiji poznate osobe, u kojima je navedeno da su pravni subjekt RTV BN Bijeljina i jedna fizička osoba počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa te zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, policija RS-a obavijestila Okružno tužilaštvo u Bijeljini koje je uputilo zahtjev za izdavanje naredbe za pretres Osnovnom sudu u Bijeljini.

Naredba je izdata 12. januara, a pripadnici policije su sutradan u 6.55 sati s dva civilna neoznačena vozila stigli ispred zgrade BN televizije i pozvali njenog vlasnika.

“Nakon njegovog dolaska izvršili su pretres dvije poslovne prostorije. Pretres je izvršilo sedam pripadnika policije, i to četiri inspektora privrednog kriminaliteta, dva pripadnika uniformisane policije i jedan kriminalistički tehničar te jedan državni službenik”, precizira u saopćenju direktor policije RS-a.

Pretres je trajao do 12.20 sati.

O daljem toku istrage policija nije nadležna davati informacije, već Okružno tužilaštvo Bijeljina.