BiH
91

Žalica i Kazazović: "Rediteljski ponedjeljak" u bh. gradovima

FENA
Predstavnik Udruženja rediteljica i reditelja u BiH (URiRuBiH) Pjer Žalica danas je s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvirom Kazazovićem razgovarao o podršci u realizaciji projekta pod nazivom “Rediteljski ponedjeljak”.

Ovo udruženje bi svakog ponedjeljka, od aprila do juna ove godine, učenicima osnovnih i srednjih škola predstavilo jednu predstavu ili film nekog od bosanskohercegovačkih reditelja, nakon čega bi uslijedio njihov razgovor sa đacima.

"Ovaj projekt ima za cilj približiti umjetnost kroz direktan kontakt gledalaca sa rediteljima koji bi im objasnili tajne profesije, omogućili im da bolje razumiju djelo i u konačnici zavole teatar i film", pojasnio je Žalica, saopćeno je iz Press službe KS.

Tokom sastanka je navedeno da bi “Rediteljski ponedjeljak” bio organizovan 10 puta, od čega pet puta u Sarajevu, a potom i u ostalim bosanskohercegovačkim gradovima.

Projekt bi započeli prikazivanjem filma “Ničija zemlja” i razgovorom učenika osnovnih i srednjih škola s Danisom Tanovićem, a nakon toga bi uslijedio ciklus filmova i predstava reditelja Jasmile Žbanić, Aide Begić, Pjera Žalice, Srđana Vuletića, Nedžada Begovića, Ahmeda Imamovića, Dine Mustafića, Harisa Pašovića, Selme Spahić, Elmira Jukića, Nermina Hamzagića i drugih.

Druga faza realizacije projekta bi počela u septembru 2017. godine i trajala bi do marta 2018. godine.

Ministar Kazazović je podržao ovaj projekt i informisao gosta da će se naredne sedmice održati Aktiv direktora srednjih i osnovnih škola, te ga pozvao da dođe i sa svojim prijedlogom ih lično upozna.

"Promovisanjem bosanskohercegovačke kulture omogućit ćemo učenicima osnovnih i srednjih škola da se edukuju i upoznaju sve njene pozitivne vrijednosti, ali i da imaju priliku komunicirati s našim rediteljicama i rediteljima koji su proslavili domovinu Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način i prikazali je u pozitivnom svjetlu", istakao je Kazazović.