BiH
3

Zakonodavno-pravna komisija Skupštine USK-a prihvatila sve zahtjeve građana

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zakonodavno-pravna komisija Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) danas je naj prvoj vanrednoj sjednici u Bihaću prihvatila svih 13 zahtjeva građana, koje je dostavila neformalna grupa građana "Bosansko proljeće“, te inicirala prema Kolegiju Skupštine da ih dostavi poslanicima na usvajanje.

Prihvaćen je i prijedlog da se formira privremeno radno tijelo Skupštine, kojeg bi sa poslanicima činili i predstavnici "Bosanskog proljeća“, a koje bi radilo na realizaciji zahtjeva građana.

"Predstavnici "Bosanskog proljeća“ bi na neki način bili predlagač prema zakonodavcu", kazao je predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Skupštine USK-a Husein Rošić.

Članovi Komisije uz to, usvojili su nekoliko zaključaka koji će biti proslijeđeni resornim ministarstvima i Skupštini Kantona s ciljem rješavanja zahtjeva građana.

"Obećali jesu, prihvatili jesu, a sad ćemo vidjeti koliko su oni odgovorni, koliko su ozbiljni prema građanima", istakla je u izjavi za medije predstavnica neformalne grupe građana "Bosansko proljeće“ Aida Sejdić.

Tokom rasprave svi su se saglasilii da je pitanje svih pitanja imenovanje nove Vlade.

Stranka demokratske akcije (SDA) je za mandatara predložila Đevada Muslimovića, kojem je dat rok od 10 dana da predloži sastav Vlade, međutim "Bosansko proljeće“ traži da se taj kandidat povuče.

"SDA ostaje kod tog kandidata, nećemo mijenjati kandidata i nećemo od njega odustajati. Mi ćemo učiniti sve da naš mandatar osigura većinu u Skupštini i na taj način što prije dođemo do Vlade. Oni koji ne podrže mandatara, odnosno koji ne podržavaju imenovanje nove Vlade zapravo su za ostanak Vlade Hamdije Lipovače u tehničkom mandatu", kazao je član Komisije i predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini USK-a Asim Kamber.

"Mislim da je narod pokazao prije par dana na demonstracijama šta misli o tom mandataru i ja mislim da je suvišno da ja komentarišem u ime naroda, u ime svih građana USK-a, mislim da su oni to sami rekli šta misle o tom čovjeku", kazala je Sejdić.

"Ja vjerujem da će parlamentarni subjekti u Skupštini biti zdravog razuma da se do konca ove sedmice dogovori ta parlamentarna većina, koja će usvojiti novu Vladu i da se krene u proceduru imenovanja iste", dodao je predsjedavajući Rošić.