Predstavnički dom PSBiH
34

Zakon o Vrhovnom sudu bez pozitivnog mišljenja, neće se raspravljati ni o druga dva zakona

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će danas da razmatra principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić (NIP).

Ipak, prije sjednice Doma, održana je sjednica Ustavnopravne komisije koja nije pozitivno ocijenila predloženi zakon.

Komisija je ponovila svoj stav izrečen u februaru ove godine, a zakon je tada vraćen na ponovno razmatranje i dostavljanje novog izvještaja.

Predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi sa osnivanjem i funkcionisanjem vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacionog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Predlagač zakona Denis Zvizdić je ranije kazao da je više razloga zašto smatra da je ovaj zakon potreban.

Po njegovim riječima, BiH je jedina zemlja u regionu koja nema vrhovni sud i jedina država u Evropi koja nema Vrhovni sud ili instituciju koja je pandan vrhovnom sudu, a u smislu tijela koje će biti zaduženo za ujednačavanje sudske prakse.

Zvizdić je naveo da je potreba uspostave vrhovnog suda jasno definisana i u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je predložio Dom naroda državnog parlamenta, no rasprava o tom zakonu je skinuta s dnevnog reda.

Ista stvar je i sa Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o strancima, koji je predložio poslanik Nihad Omerović (NIP), o kojem se također neće raspravljati.