BiH
44

Zahvaljujući bogatijoj ponudi, broj posjetilaca prirodnih područja KS svake godine sve veći

Piše: Š. B.
Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja Kantona Sarajevo zadovoljna je ovogodišnjim brojem posjetilaca na Trebeviću, Vrelu Bosne, Bijambarama i vodopadu Skakavac.

Svake godine, kako kažu, broj posjetilaca je povećan, a turisti dolaze iz cijelog svijeta. Ove godine, kao i svake, posjetilaca iz BiH ne manjka, kao ni posjetilaca iz dijaspore, dok su arapski državljani najbrojniji kada su u pitanju strani turisti.

Jačanje i obogaćivanje turističke ponude svakako iz godine u godinu daje rezultate, te ne čudi što prirodna područja i izletišta bilježe sve veći broj posjeta ljubitelja prirode, otvorenog i čistog zraka.

Kako nam je rekao stručni saradnik za promociju i marketing KJU za zaštićena prirodna područja Mustafa Zvizdić, tačne podatke o posjećenosti Skakavcu i Trebeviću nemaju, već broj posjetilaca utvrđuju na osnovu metode procjene, dok je za Vrelo Bosne i Bijambare moguće utvrditi tačan broj posjeta prema broju prodatih karata.

Zaštićena područja finansiraju projekte i održavanje prostora kojima upravljaju prihodima od ulaznica koje se naplaćuju za ulaz na Vrelo Bosne i kompleks pećina Bijambare, a koji košta 2 KM.

Na Bijambarama, koje postaje sve popularnija avanturistička destinacija je ove godine postavljena figura pračovjeka, dok je za narednu turističku sezonu planiran novi turistički voz.

Lokalitet Vrela Bosne zajedno sa Trebevićem jedan je od turističkih simbola kantona te su neizbježna odredišta kako stranih turista, tako i domaćih posjetilaca.

Čini se kako Vrelo Bosne bez obzira na to što već godinama nije imalo nikakvih novih projekata s obzirom na to da se radi o vodozaštitnoj zoni u kojoj je zabranjena gradnja objekata, ne gubi na popularnosti.

Skakavac je veoma popularno odredište s obzirom na to da se radi o 98 metara visokom vodopadu, impozantnom čudu prirode koje je jedno od najvećih u ovom dijelu kontinenta. Oko vodapada uređeno je i izletište, a procijenjuje se da tokom vikenda Skakavac posjeti oko 1.300 turista i izletnika.