Ustavni sud RS-a
0

Zahtjev Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog interesa je prihvatljiv

FENA
Ustavni sud RS-a
Ustavni sud RS-a
Vijeće za zaštitu vitalnoga nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a odlučilo je u utorak da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji ovog entiteta i pod zabranom je raspolaganja.

Ovaj zakonski akt, i pored protivljenja OHR-a i bošnjačkih poslanika Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 14. septembra.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a stavio je veto na sporni zakon jer smatra da je vitalni interes tog naroda povrijeđen i da osporavani zakon krši temeljne principe ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, odredbe Ustava BiH, međunarodni sporazum o pitanjima sukcesije i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo je da su u konkretnom predmetu ispunjene pretpostavke propisane Poslovnikom o radu Ustavnog suda RS-a o prihvatljivosti predmetnog zahtjeva i da će u roku od mjesec dana donijeti meritornu odluku o zahtjevu.

Podsjećanja radi, Zakonom o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, definirano da se ta imovina uknjiži na RS.

Predsjednik bošnjačkog kluba u Vijeću naroda Edin Ramić ističe da taj zakon nema ustavni osnov za donošenje na entitetskom nivou.

"Smatramo da ustavnost takvog zakona mora biti osporena na entitetskom ili državnom sudu jer šteti interesima svih Bosanaca i Hercegovaca. Klub Bošnjaka se odlučio na pokretanje zaštite nacionalnog interesa na ovaj zakon pred Ustavnim sudom RS-a, iako s ovakvim odnosom tog suda prema institutu zaštite nacionalnog interesa, s Poslovnikom koji po našem mišljenju nije ustavan, ne očekujemo pozitivan ishod", pojasnio je ranije Ramić.