BiH
0

Zagreb: Premijer Branković govorio hrvatskim akademicima o Koridoru 5C

FENA
Zagreb
Zagreb
Federalni premijer Nedžad Branković boravio je danas u Zagrebu gdje je kao predavač na Akademiji znanosti i umjetnosti Republike Hrvatske govorio o koridoru 5c.

"Saradnja i partnerstvo BiH sa susjedima u oblastima razvoja i prometa nema alternative, istakao je dr. Nedžad Branković govoreći prisutnim akademicima i privrednicima Hrvatske, te dodao da planiranje razvoja prometa ne može biti predmet planiranja samo jedne države, već taj problem postaje instrument sa kojim se integrira i regija i Evropa.

Naglasio je da su posebno Hrvatska i BiH upućene na jasnu integraciju prometnog sistema. Na to obavezuje dosadašnja saradnja i zajedničko učešće u dobijanju koridora prije 10 godina u Helsinkiju, a posebno i nove smjernice evropske transportne i logističke politike. Međutim, naša država još kasni u međuregionalnim dogovorima.

"Mi još nemamo državni zakon o cestama, nemamo još ni jednu instituciju na nivou države koja se integralno bavi problemom cestovne infrastrukture", rekao je Branković i istakao da da su neophodne hitne reforme u oblasti prometa, kojima će država dobiti veće ovlasti, ali i odgovornosti. Poručio je da je izgradnja koridora 5c u našoj zemlji državni projekt.

"Osnovna odgovornost jest na Vijeću ministara, odnosno vladama entiteta, ali očekujemo od državne vlada da bude državna vlada".

Na kraju je istaknuto da se mora što prije shvatiti da će se budućnost BiH kreirati prema tome koliko smo integrirani u regiju, a ne zatvoreni u vlastite male atare na izolovanom ostrvu.