Inspekcijska kontrola
138

Zabranjene nargile u osam ugostiteljskih objekata u Sarajevu

G. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inspekcija je jučer zabranila prodaju nargila u osam ugostiteljskih objekata u Sarajevu koji za za to nisu imali dozvolu.

Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su izdali osam prekršajnih naloga s finansijskom kaznom od 7.200 KM, kao i osam rješenja o zabrani rada, te jedno rješenje o otklanjanju nedostataka.

Kako je rečeno, ugostitelj može obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju ugostiteljske djelatnosti, (npr. prodaja novina i časopisa, duhanskih prerađevina, pružanje usluga bilijara, boćanja, kuglanja, tenisa i sl.), u skladu s posebnim propisima.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da kontrolisani kafići nemaju odobrenje za prometovanje duhanskih prerađevina – nargila. Zbog toga im je obavljanje djelatnosti zabranjeno, obrazložio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Inače, akciju su proveli federalni tržišni inspektorat FUZIP i Sektor za provođenje propisa - Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje su, svako u okviru svojih nadležnosti, uz asistenciju PU Novo Sarajevo.