Ekološka drama
9

Mostarci moraju prokuhavati vodu zbog požara koji vlasnik deponije ne dozvoljava da se ugasi

G. Š.
Foto: PVJ Mostar
Foto: PVJ Mostar
Požar na deponiji guma kod Mostara koji je aktivan već treći dan, prijeti ozbiljnom ekološkom katastrofom, a zbog toga se građani pozivaju da prokuhavaju vodu za piće.

Šef Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar Petar Jurić za Klix.ba kaže kako su vatrogasci blagovremeno intervenisali i učinili sve što su mogli.

Ističe da su u startu požar osigurali, tako da se ne širi dalje, ali vlasnik deponije guma nije dozvolio da se ugasi sa pijeskom kako je planirala Civilna zaštita Grada Mostar, tako da je još uvijek aktivan.

"Mi smo dali sve od sebe, ne može se to ugasili lako, jer je velika količina guma. Civilna zaštita je dovela kamione sa pijeskom kako bi se požar ugasio na taj način, ali vlasnik nije dozvolio", kazao je Jurić za Klix.ba.

Međutim požar prijeti ozbiljnom ekološkom katastrofom, posebno zbog toga što se nalazi u prvoj vodozaštitnoj zoni, zbog čega su nadležni iz Vodovoda Mostar poduzimajući mjera predostrožnosti preporučili građanima u dijelovima vodosnabdijevanja, da prokuhavaju vodu za piće.

"Infrastruktura izvorišta je u potpunosti zaštićena i sigurna te se upućuju preporuke zbog poduzimanja preventivnih mjera.U toku je vanredno ispitivanje sigurnosti vode te će o eventualnim promjenama u rezultatima analize vode građani biti blagovremeno obaviješteni", ističu iz Vodovoda Mostar.

Iako požar ozbiljno prijeti ekološkom katastrofom u dolini Neretve, s obzirom na to da je deponija guma privatno vlasništvo, svim službama u Mostaru su ruke vezane za rješavanje problema.

Inspekcija Grada Mostara tvrdi da nema zakonske nadležnosti i ne može narediti privatniku da dozvoli vatrogascima gašenje požara, te smatra, da slučaj treba biti predmetom procesuiranja nadležnih organa, s obzirom na to da je u pitanju zaštita javnog interesa i ljudi zbog zagađenja zraka.