BiH
20

Zabranjen saobraćaj vozila preko 3,5 tone na potezu Baščaršija - Otoka

Anadolija
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo je zbog visoke zagađenosti zraka proglasio drugu epizodu upozorenja u Kantonu Sarajevo te je u tom smjeru donio nekoliko mjera.

U skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, Operativni štab Vlade KS donio je nekoliko mjera.

Jedna od mjera je da sva postrojenja za sagorijevanje snage preko 1MW koja koriste čvrsta goriva i teška ulja, smanje produkcije toplotne energije za minimalno tri stepena C. 

Također, Operativni štab Vlade KS nalaže da KJKP "Toplane" i drugi subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, a koriste prirodni gas kao energent smanje temperaturu u prostoru koji zagrijavaju za jedan stepen C.

Osim toga se nalaže da se zabrani kretanje automobila čiji motori imaju normu manju od EURO tri uz pojačane kontrole organa MUP-a, da se zabrani saobraćaj za teretna i motorna vozila ukupne mase preko 3,5 tone na potezu Baščaršija - Otoka u oba smjera, da nadležne inspekcije pojačaju nadzor nad provođenjem zadatih mjera, kao i primjena i svih ostalih mjera za drugu epizodu utvrđenu Planom.

Ovakva odluka je donesena nakon što su zabilježene prekoračene tolerantne vrijednosti čvrstih čestica u zraku - PM10, te da je od strane Federalnog hidrometerološkog zavoda u Kantonu Sarajevo u naredna 24 sata prognozirana stabilna vremenska situacija, sa mogućim sporim kretanjem visokog atmosferskog pritiska i maglom ili sumaglicom u sarajevskoj kotlini, te da se očekuje daljnji trend povećanja koncentracije zagađujućih materija na području Kantona.

U saopćenju se naglašava da ostaju na snazi i sve mjere koje podrazumijeva prva epizoda pripravnosti, a koju je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša proglasilo 14. januara.