Ministri predstavili 100 dana rada
0

Za Rešićevu i Komića uspjeh pripremljeni zakoni, protokol i sporazum

FENA
Ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić i ministar nauke i tehnologije u RS-u Jasmin Komić održali su danas pres-konferenciji u Banjoj Luci, na kojoj su govorili o, kako oni tvrde, najvažnijim rezultatima ta dva resora u prvih 100 dana rada entitetske vlade.

Ustvrdivši da je ministarstvo na čijem je čelu "premašilo plan aktivnosti", Rešić je navela da su pripremili određene zakone, što je inače i obaveza svakog resora izvršne vlasti.

Tako se, kaže ona, pristupilo izradi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

"Iako nije bilo planirano Ministarstvo uprave i lokalne samouprave uveliko radi na izmjenama i dopunama republičkog izbornog zakona, Zakona o administrativnim taksama i izmjenama i dopunama zakona o odlikovanjima i priznanjima", navela je Rešić.

Prvi put organizovano je polaganje stručnog ispita za matičare, koje je počelo 26. aprila i trajaće do kraja kalendarske godine, a zaključno sa 30. aprilom 2011. godine obavljeno je testiranje projekta za uspostavljanje Centralnog sistema za elektronsku obradu podataka i čuvanje drugog primjerka matičnih knjiga u elektronskom obliku, rekla je Rašić.

Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić među najvažnije rezulatate rada uvrstio je potpisivanje protokola, i to o saradnji u oblasti nauke i tehnologije između njegovog Ministarstva i ministarstva prosvjete i nauke Republike Srbije.

Uspjeh je, po njemu, i potpisivanje Sporazuma o naučno- tehnološkoj i poslovno-tehničkoj saradnji između Instituta Mihajlo Pupin iz Beograda i univerziteta iz Banja Luke i Istočnog Sarajeva u vezi zajedničkog osnivanja Instituta Mihajlo Pupin Banja Luka.

Dodao je i da je E-CRIS.RS baza podataka o istraživačima i istraživačkim organizacijama u Republici srpskoj puštena u redovnu upotrebu.