BiH
0

Za projekte održivog povratka izdvojeno pet miliona maraka

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović potpisao je danas u Sarajevu memorandume o razumijevanju sa predstavnicima 33 općine sa područja koje pokriva Regionalni centar Sarajevo za implementaciju projekata održivog projekta.

Kako je ministar Halilović rekao nakon svečanog potpisivanja, za ovih 123 projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izdvojilo 5,108 miliona KM. Projekti se odnose na pomoć održivom povratku (infrastruktura, zapoljšavanje i drugo).

Zajedno sa sredstvima odvojenim za druge projekte, ovo predstavlja ozbiljna izdvajanja za rješavanje seta pitanja koja proizilaze iz implementacije Aneksa VII Daytonskog sporazuma, ocijenio je Halilović.

On je predstavnike općina upoznao sa činjenicom da je nakon što je međunarodna zajednica pružila veliku pomoć za povratak, poslije 2000. godine došlo do diskontinuiteta, te da državno ministarstvo nije imalo osigurana sredstva.

Tek u posljednje tri godine se ovaj odnos promijenio i iz državnog budžeta su povećana sredstva za teška pitanja povratnika, jer se tu radi o najugroženijoj kategoriji stanovništva u BiH, kaže Halilović.

Tako su u posljednje tri godine osigurana 163 miliona KM za povratak iz državnog budžeta, ali ministar smatra da je i to nedovoljno s obzirom da 47.000 porodica (oko 150.000 pojedinaca) još uvijek žele da se vrate u svoje domove.