Turska obezbijedila
0

Za obnovu višegradske ćuprije 3,5 miliona eura

SRNA
Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu
Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu
Agencija za međunarodni razvoj "Tika" iz Turske obezbijedila je 3,5 miliona eura za projekat rekonstrukcije i sanacije Mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu, čija će realizacija trajati godinu dana.

Predstavnici Agencije "Tika", komisije BiH za saradnju sa Unescom, Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske i višegradske opštine danas su u Višegradu potpisali protokol o saradnji na sanciji ćuprije.

"Projekat podrazumijeva potpunu sanaciju oštećenih i dosad obnavljanih stubova starog mosta, zatim  promjenu kolovoza, ograde i njegovo osvjetljenje kao i uređenje  prostora oko ove  građevine iz doba otomanske vladavine i zadužbine  Mehmed-paše Sokolovića", rekao je direktor Agencije "Tika" Nevzet Ješile.

Na potpisivanju protokola konstatovano je da je dosad urađen  obiman projekat sanacije ćuprije na Drini za koji je "Tika" već izdvojila 300.000 eura.

Predsjednik Komisije BiH za saradnju Unescom Sredoje Nović kaže da Vijeće ministara BiH izdvaja značajna sredstva za očuvanje kulturne baštine ove zemlje i da će to učiniti i za most na Drini.

Ministar   prosvjete  i  kulture RS  Anton Kasipović objašnjava  da Ministarstvo koordiniše aktivnosti preko Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

"Važno je sad da se nadoknadi izgubljeno vrijeme na realizaciji ovog projekta,  koji  je  toliko  značajan     da će se  pamtiti generacija koja ga je ostvarila. Samim tim   improvizacija neće biti dozvoljena", naveo je  Kasipović.
Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović  kaže  da će  ova lokalna  zajednica finansirati izmještanje vodovodnih cijevi i elektro-instalacija sa ćuprije da obezbjediti sedru i kamen za njenu obnovu.

Most Mehmed-paše Sokolovića na Drini uvršten je na Unescovu listu zaštićenih spomenika svjetske kulture  u junu 2007. godine.