BiH
15

Za obnovu opservatorija sakupljeno blizu 11.000 dolara, akcija i dalje traje

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Za obnovu opservatorija na Trebeviću te pokrivanja troškova rada Astronomskog društva Orion do sada je sakupljeno blizu 11.000 dolara, a akcija traje do 18. januara 2014. godine.

Podjetimo, Tea Temim, astrofizičarka iz Mostara zaposlena u NASA-i, u saradnji sa Astronomskim društvom Orion iz Sarajeva pokrenula je globalnu kampanju čiji je cilj sakupljanje novca za obnovu astronomskog opservatorija koji se nalazi na Trebeviću, osnovne troškove AD Orion i planirane aktivnosti u naredne dvije godine. ali i za promovisanje astronomije, kako bi se ta nauka približila mladima u BiH.

"Svrha ove kampanje nije samo izgradnja opservatorija koju bi koristilo nekoliko astronoma. Naš cilj je da astronomija kao nauka bude dostupna svim građanima, jer je to najljepši način da kod mladih probudimo ljubav prema prirodnim naukama. Za mnoge današnje matematičare, fizičare i inžinjere, pa i ekonomiste i bankare, prva ljubav je bila upravo astronomija. Što je društvo obrazovanije, to je i bolje i naprednije. Ovo je naš doprinos cijeloj BiH", kazala je Temim u nedavnom razgovoru za Klix.ba.

Kampanja je pokrenuta preko stranice Indiegogo i do sada su pomoć dali ljudi iz brojnih zemalja svijeta.

Tea Temim i Muhamed Muminović, predsjednik AD Orin pozvali su sve koji misle da vrijedi podržati projekt i koji su u mogućnosti, da uplate koliko mogu, čak i ako je to cijena jedne kafe.

Donacije se mogu uplatiti ovdje, a više informacija možete pronaći i na Facebook stranici.