BiH
7

Za izgradnju novih kuća u Posavskom kantonu 500.000 KM

SRNA
Direktor federalnog Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH Jasmin Jaganjac rekao je da će Posavskom kantonu uskoro biti doznačeno 500.000 KM, namijenjenih isključivo za izgradnju uništenih kuća koje nije moguće sanirati.

Jaganjac je u Orašju danas razgovarao sa predsjednikom Vlade Posavskog kantona Marijanom Oršolićem i načelnikom opštine Orašje Đurom Topićem o inicijativi za rekonstrukciju nasipa uz rijeke Savu i Bosnu, te pomoći Fonda u iznosu od po 500.000 KM za izgradnju novih kuća umjesto potpuno uništenih u proteklim poplavama u Posavskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada FBiH usvojila je inicijativu o rekonstrukciji nasipa uz rijeke Savu i Bosnu, te je u proceduri službeno pismo Evropskoj komisiji da bi bila osigurana sredstva za ovu namjenu.

"Do sada su uklanjane posljedice katastrofalnih poplava i to će još trajati, a vrijeme je da se krene u otklanjanje uzroka, odnosno pojačavanje nasipa", naveo je Jaganjac.

Prema njegovim riječima, za rekonstrukciju je potrebno najmanje 25 miliona KM.

"U koordinaciji smo sa Agencijom za vodno područje sliva rijeke Save koja sugeriše povećanje iznosa za oko sedam miliona maraka, što je ukupno 32 miliona KM. Naime, potrebno je sanirati i odvodne kanale, te crpne stanice", rekao je Jaganjac.

Na sastanku je bilo riječi i o do sada urađenom na saniranju kuća na osnovu inicijative od 15. oktobra i sastanka održanog u Zenici sa tri predsjednika vlada - Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Tada je dogovoreno, a Upravni odbor Fonda je prihvatio, da se ovim kantonima dodijeli po 500.000 KM, isključivo za izgradnju uništenih kuća koje nije moguće sanirati.

Jaganjac je najavio da 24. novembra ide u Brisel, gdje će biti održan sastanak sa predstavnicima donatora, da će tamo biti razmotren projekat saniranja nasipa uz rijeke Savu i Bosnu, te da se očekuje da će on biti i prepoznat kao prioritet.

Oršolić je ocijenio da bi obnova nakon poplava mogla trajati oko tri godine.

"Što se tiče obnove nakon poplava, činimo sve u ograničenim budžetskim mogućnostima, te smatram da će obnova trajati bar još dvije ili tri godine. Razgovarali smo i o ostalim aktuelnim temama vezanim za sanaciju riječnih nasipa, te kako riješiti ovaj, najveći problem Posavaca", dodao je Oršolić.