BiH
0

WUS Austria predstavio projekte iz programa podrške visokom obrazovanju u BiH

FENA
Iznosom od 1.117.600 eura Austrijska razvojna kooperacija – ADC – finansirala je agencijom za razvoj (ADA).

U sklopu tog programa bosanskohercegovačkim univerzitetima su ponuđena dva projekta, Degree development structure (DDS) i Brain gain program (BGP), koji su danas na okruglom stolu u Sarajevu predstavili predstavnici Svjetskog univerzitetskog servisa Austrija (WUS Austria) i Univerziteta u Sarajevu, u suradnji s Austrijskom agencijom za razvoj (ADA).

DDS projekt predstavlja podršku zainteresiranim visokoškolskim institucijama u BiH za razvoj novih studijskih programa, prije svega postdiplomskih te doktorskih studija, usmjerenih na potrebe tržišta i društva. Putem DDS-a će se omogućiti podrška univerzitetskom nastavnom osoblju u razvoju naučno-nastavnih planova na univerzitetima u BiH s naglaskom na integraciju u evropsko područje za visoko obrazovanje. Podrška putem ovog projekta obuhvata stipendije za koordinatora projekta i za nastavnike modificiranih novih kurseva, sredstva za nabavku stručne literature, istraživački boravak na inostranoj instituciji ili pozivanje partnera s univerziteta EU. Apliciranje se vrši putem prijavnog obrasca koji je dostupan na www.wus-austria.org/sarajevo. Rok za primanje aplikacija u elektronskoj formi za DDS program je 5. septembar.

Drugi projekt BGP+ omogućit će bh. visokoškolskim institucijama pozivanje profesora, asistenata i raznih stručnjaka iz regiona da se uključe u proces reforme visokog obrazovanja i predaju kao gostujući profesori na univerzitetima u BiH od jedne sedmice do jednog semestra. Postoji i mogućnost učešća gostujućih predavača koji su zaposleni u Austriji neovisno o njihovom državljanstvu.

Projekt BGP+ je usmjeren u tri pravca. Prvi je «klasični», koji je namijenjen gostujućim profesorima da održe predavanja u trajanju od jedne do tri sedmice iz oblasti za koju nema adekvatnih predavača na visokoškolskoj instituciji koja podnosi aplikaciju, slijedi «pravac za naučnoistraživački rad», namijenjen predavačima koji namjeravaju obaviti naučnoistraživački rad na nekom od bh. univerziteta u trajanju od jedne do tri sedmice, te «pravac za mentorstvo», namijenjen predavačima koji su pozvani da obave mentorstvo za dodiplomski, postdiplomski ili doktorski rad, zbog čega im se podržava boravak i na period duži od jednog semestra.

Direktor WUS Austria Dino Mujkić je pojasnio da je podrška visokom obrazovanju u BiH vezana za izradu nastavnog plana i programa, studijske posjete i komunikacije s partnerima.

Svi zainteresirani mogu prijaviti do 15 kurseva u sklopu jednog programskog sadržaja, a za svaki od tih kurseva, za svaki nastavni predmet osigurana je podrška u literaturi, studijskim putovanjima i izradi samog sadržaja.