BiH
184

Aleksandar Vučić posjeto Sabornu crkvu, Katedralu i Gazi Husrev-begovu džamiju

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je nakon zvaničnih sastanaka s predstavnicima bh. vlasti obišao stari dio grada Sarajeva, te Gazi Husrev-begovu džamiju, Katedralu Srca Isusova i Sabornu crkvu. Izrazio je veliko zadovoljstvo načinom na koji je dočekan na svim mjestima koje je danas posjetio, te ljubaznošću građana Sarajeva.

Na putu od mosta Latinska ćuprija ga Gazi Husreev-begovoj džamiji zaustavio ga je vlasnik stare radnje na Baščaršiji u kojoj se prodaje poznat Dibek kafa. Vučić je srdačno razgovarao s vlasnikom a potom je nastavio šetnju s velikim brojem članova delegacije iz Srbije.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji dočekao ga je imama Adil Okić koji mu je govorio o historiji ove prelijepe sarajevske džamije, te o Gazi Husrev-begovom vakufu.

Teolog Darko Tomašević je dočekao Vučića u Katedrali Srca Isusova. Najprije mu je pokazao spomenik pape Ivana Pavla II a potom govorio o nastanku i obnovi ove katoličke bogomolje.

Na kraju je obišao pravoslavnu Sabornu crkvu gdje se popu Borislavu Bjelopoljcu zahvalio na na tome "što čuva pravoslavni narod", te obećao pomoć Srbije.

"Veoma sam zadovoljan razgovorima koje sam imao s predsjednikom Vijeća ministara, te članovima Predsjedništva. Razgovarali smo o konkretnim temama, kako i na koji način da unaprijedimo naše odnose. Mislim da smo razgovarali racionalno, razumno i civilizovano i spomenuli smo jednu ključnu riječ a to je povjerenje, izgradnja povjerenja između nas i našeg naroda, naših građana. Nešto što je najvažnije je da to povjerenje predstavlja neko novo vrijeme kao iskrenost u našim odnosima. Nisam došao da bilo koga obmanjujem, da govorim neke stvari koje ne govorim u Beogradu. Naprotiv, sve što kažem u Beogradu kažem i u Sarajevu, mislim da je to osnov povjerenja. Rekoh, ovdje smo došli kao prijatelji, kao prijatelji ćemo i da odemo. Vjerujem da će naše goste odavde dočekati u Beogradu u najboljoj prijateljskoj atmosferi", rekao je Vučić novinarima.

U Sabornoj crkvi Vučića je dočekao i manji broj vjernika koji su željeli porazgovarati s njim, a jedna starija vjernica poklonila mu je i cvijet u znak zahvalnosti na njegovoj posjeti.

"Prezadovoljan sam što ovdje ljudi baštine našu tradiciju, čuvaju našu vjeru i okupljaju se. Za mene je bilo iznenađenje ovakva radost na licima vjernika, ne zato što sam ja u pitanju, već zato što je neko iz Srbije došao da ih vidi, Zahvalan sam im na ovakvom dočeku i moram reći da sam divno dočekan i u katedrali i u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Mislim da su to dobre poruke i da, ako ne možemo u ovom trenutku da imamo dovoljno ljubavi, možemo da imamo dovoljno poštovanja i povjerenja jedni u druge", kazao je Vučić.