Rajko Kuzmanović
0

'Vrijeme da domaći političari odlučuju o sudbini BiH'

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović naglasio je da je vrijeme da domaći političari u potpunosti preuzmu odgovornost za sudbinu Bosne i Hercegovine, uz partnersku podršku i angažovanje međunarodne zajednice, a prije svega specijalnog predstavnika Evropske unije.

Izrazio je i uvjerenje da će političke tenzije, izazvane verbalnim istupima, splasnuti i kao primjer naveo dogovor predstavnika triju ključnih političkih partija, što je istovremeno i korak ka ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

On je tokom razgovora u Banjoj Luci s novoimenovanim ambasadorom Velike Britanije u BiH Michaelom Tathamom kazao da je RS kao dio BiH iskreno opredijeljena za evroatlantske integracije.

Govoreći o eventualnoj reformi Ustava BiH, entitetski predsjednik je naglasio neophodnost očuvanja ključnih dejtonskih principa, uz moguće amandmanske promjene u segmentima o kojima se konsenzusom dogovore predstavnici tri konstitutivna naroda.

„To se prije svega odnosi na usklađivanje Ustava s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i veću funkcionalnost institucija, ali nikako na redukciju entitetskog glasanja i mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa kao garancije ravnopravnosti konstitutivnih naroda i entiteta i glavnih ustavnih instrumenata za zaštitu od majorizacije“, saopćeno je iz Kuzmanovićevog kabineta.

Ambasador Tatham je rekao da se Dejtonski sporazum, i u okviru njega status RS-a, mora poštovati, a da sve eventualne promjene moraju biti rezultat konsenzusa, uz očuvanje unutrašnje ravnoteže uspostavljene ovim sporazumom.

Naglasio je i da će Velika Britanija pružiti punu podršku BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, dodajući da je ohrabren reagovanjem u BiH na Izvještaj Evropske komisije o napretku naše zemlje za 2008. godinu i dogovorom trojice političkih lidera u Odžaku.