BiH
143

Vrhovni sud FBiH danas o žalbi ubica Arnele Đogić

Piše: A. B.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Avdija Selimović i Muriz Brkić osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Arnele Đogić iz Olova žalili su se Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine na visinu kazne, a ročište će biti održano danas, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Vrhovnog suda FBiH Ilhana Tahmaz Jamak.

Sjednica apelacionog vijeća Vrhovnog suda FBiH bit će održana danas u 12 sati, a Brkića i Selimovića se tereti za krivično djelo prema Članu 166/2 Kaznenog zakona FBiH.

Selimoviću i Brkiću je 14. juna na Kantonalnom sudu u Zenici izrečena presuda, na što su oni putem svojih advokata uložili žalbu. Oni, prema navodima njihovog advokata, smatraju da su sudija Enes Malićbegović i ostali članovi Sudskog vijeća trebali u obzir uzeti priznanje u ranoj fazi istrage kao olakšavajuću okolnost.

Sudija Malićbegović je nakon izricanja presude kazao kako je ubistvo Arnele Đogić primjer koji je popraćen mržnjom i bezosjećajnošću te da sličan slučaj nije imao u svojoj praksi.

Prema navodima iz ranije objavljene optužnice, Selimović i Brkić su prvo pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali PVC uže stežući joj jezik i donji dio lobanje kako ne bi mogla dozivati pomoć. Kada su stigli na mjesto Čudanski krševi, izvukli su je iz vozila. Avdija je Murizu dao nož, a on je potom zaklao Arnelu. Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice.

Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali kako su ovo gnusno djelo počinili zbog ljubomore, jer je Arnela prekinula ljubavnu vezu s Avdijom.