Izjave svjedoka
0

Vranješ i Milić su odgovorni za zločin u Kotor Varoši

FENA
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prepoznao je optužene Ljubišu Vranješa i Mladena Milića kao osobe koje su njega i njegovu braću odvele kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, kada je Goran Marković pucao na njih, javio je BIRN - Justice Report.

Viktor Grgić, prvi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da su optuženi Vranješ i Milić zajedno s Markovićem 6. juna 1992. godine došli po njega i njegovu dvojicu braće, koji su bili u kućnom pritvoru i naredili im da pođu s njima.

Svjedok je dodao da su tada Marković i Vranješ bili naoružani.

“Mislio sam da nas vode u zatvor, ali oni su krenuli u pravcu spomenika palim borcima, gdje su nam rekli da izađemo iz auta.

Marković je išao pored nas i onda je repetirao pušku. Ja sam rekao ‘bježimo’, nakon čega je pucao na mene i pogodio me u obje šake.

Vidio sam Markovića da puca na moju braću, ali ja sam nastavio trčati”, ispričao je svjedok.

Prema optužnici, Vranješ, bivši pripadnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka i Milić, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, 6. juna 1992. su došli u kuću u kojoj su bila tri zatvorena civila te im naredili da pođu s njima na ispitivanje, što su i uradili.

Kako se navodi u optužnici, dva zarobljenika su ubijena kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, dok je treći teško povrijeđen.

Istom optužnicom Tužilaštva BiH obuhvaćen je i Goran Marković, također bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, koji se tereti da je pucao u zarobljenike što su dovedeni do spomenika palim borcima, ali je nakon odluke Suda BiH postupak u odnosu na njega razdvojen od druge dvojice optuženih.

Svjedok je kazao kako ne zna da li je na njegovu braću pucao i Vranješ, ali da je sigurno čuo rafal dok je bježao prema rijeci Vrbanji.

“Bježao sam niz jedno brdo, nakon čega sam pao u rijeku Vrbanju i tada je nastupilo neko stanje šoka. Cijelu noć sam proveo u jednom naselju i onda sam krenuo da tražim svoju rodbinu. Nakon sedam dana sam se oporavio, ali sve mi je bilo nebitno jer su mi ubili braću”, rekao je Grgić.

Odbrana drugooptuženog Milića upitala je svjedoka da se izjasni o tome da li ga je optuženi maltretirao za vrijeme boravka u policijskoj stanici ili u kućnom pritvoru, na šta je svjedok kazao kako od optuženog Milića nikada nije doživio nikakve “neugodnosti”.

“Pretpostavljam da je razlog za ubistvo bilo to što su mislili da imamo novca jer sam bio poznat ugostitelj, ugledniji stanovnik, a na kraju i to etničko čišćenje”, kazao je Grgić.

Tužilaštvo BiH je u sudnici prikazalo i video snimak koji je sačinilo Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci, na kojem je prikazano mjesto ranjavanja Viktora Grgića i ubistva njegove braće.

Optuženi Milić je upitao svjedoka da li se sjeća da su nekoliko dana prije kritičnog događaja u kući porodice Tešić, u kojoj su braća Grgić bila u kućnom pritvoru, “pili kafu i gledali utakmicu”, svjedok je odgovorio da se ne sjeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj 2011. godine, kada je planirano saslušanje dva svjedoka Tužilaštva.