Ministar zdravstva KS
344

Vranić: Lockdown u Sarajevu može trajati i mjesec kako bi dao rezultat

M. G.
Haris Vranić (Foto: Screenshot)
Haris Vranić (Foto: Screenshot)
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je u svom izlaganju o epidemiološkoj situaciji u Skupštini KS da bi postojeći lockdown, koji je na snazi u ovom kantonu, mogao biti produžen na mjesec kako bi dao adekvatne rezultate.

"Prema epidemiološkom biltenu evidentno je da smo ušli u treći talas, ali on polako opada. Najviše zaraženih bilo je 19. marta njih 822, sutradan je bio pad na 761, a jučer je taj broj bio 568 novozaraženih. To ne znači da je epidemiološka slika bolja jer su popunjene bolnice i manji je broj izliječenih. Nema puno pacijenata na respiratorima", kazao je Vranić, dodavši da je evidentan pad broja umrlih.

Naglasio je da ono što se prvo počelo dešavati u Kantonu Sarajevo sada se odražava na ostatak Federacije BiH te da je u razgovoru sa premijerom Fadilom Novalićem i ostalim ministrima i premijerima, ukazao na taj problem.

"Ako ne bude reagirala Federalna vlada ili Krizni štab FBiH, odnosno ako ne daju neke upute, cijela Federacija će biti u problemu. Sumnjam da ćemo uspjeti zaustaviti rast. Sreća je da je RS uvela strožije mjere nego što smo mi uveli, pa sada sa te strane neće biti optuživanja da stanovnici Sarajeva idu u Lukavicu na kafu i da to ne daje rezultate. RS je sada zatvorena kao i mi", dodao je Vranić.

Podcrtao je da je veliki teret na zdravstvenim radnicima, jer će i dalje biti veliki broj umrlih, a ovaj novi soj virusa vrlo brzo se širi i klinička slika je kompliciranija.

"Situacija je vrlo ozbiljna. Nadam se da će početi padati broj zaraženih. Lockdown koji smo uveli je najmanje 14 dana, što ne znači da neće biti produžen. Da bismo dobili adekvatne rezultate lockdown može trajati i do mjesec", ističe Vranić.