Državni ministar
12

Vojin Mitrović ponudio ostavku: Da li će Dodik ispuniti predizborno obećanje ili obmanuti zbog SDA?

D. Be.
Vojin Mitrović (Foto: Pixsell/Armin Durgut)
Vojin Mitrović (Foto: Pixsell/Armin Durgut)
Ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović ponudio je svoj mandat na raspolaganje Glavnom odboru SNSD-a. Drugim riječima, on je ponudio ostavku na funkciju državnog ministra, ali je njeno prihvatanje sada na čekanju.

Mitrović je to učinio nakon što je u utorak prihvatio mandat poslanika u Narodnoj skupštini RS-a. Razlog Mitrovićevog nuđenja ostavke jeste predizborno obećanje njegovog stranačkog predsjednika Milorada Dodika o zabrani dvojnih ili više funkcija.

To znači da, prema Dodikovim pravilima, Mitrović ne može biti i državni ministar i entitetski parlamentarac te da je potrebno da odabere samo jednu funkciju.

Mitrović, koji je glavni akter afere "Stickeri" koji potresa ovo resorno ministarstvo, se odlučio da naredne četiri godine platu prima u NSRS.

"Ja to apsolutno podržavam i svoj mandat sam stavio na raspolaganje. Ja ne znam da li će biti prihvaćena ostavka. Dobio sam mandat narodnog poslanika, položio sam u utorak zakletvu. Ovo je dupla funkcija. Na predsjedniku Dodiku je da odluči", rekao je Mitrović na Nezavisne novine.

No, pitanje je da li će njegova ostavka biti prihvaćena u vrhu SNSD-a s obzirom da će u tom slučaju, do izbora novog saziva Vijeća ministara BiH, u ministarsku fotelju zasjesti trenutni zamjenik, a to je Nedžad Branković iz SDA. To znači da bi SNSD ostao bez jedne ruke u Vijeću ministara.

Teško je očekivati da bi stranke na vlasti u relativnom kratkom vremenskom periodu mogli postići dogovor o novom ministru iz redova SNSD-a koji će zamijeniti Mitrovića do izbora novog saziva državne vlade.

Da se Dodikova odluka o zabrani više funkcija istovremeno počela sprovoditi govori primjer iz Bijeljine gdje je odbornik u Skupštini grada i direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Miroslav Milovanović najavio da će vratiti mandat odbornika.

"U narednim danima pokrenut ću aktivnosti za vraćanje mog odborničkog mandata u Skupštini grada Bijeljina koji sam osvojio na lokalnim izborima 2020. godine kao kandidat na listi SNSD-a", naveo je Milovanović i dodao kako podržava stav Milorada Dodika.