S obzirom na to da, po članu 2., stav 3. Zakona o hrani pojam hrane uključuje vodu koja služi za javnu opskrbu stanovništva, kao voda za piće, vodu koja se upotrebljava i/ili ugrađuje u hranu tokom njezine proizvodnje, pripreme ili obrade, te vodu pakovanu u originalno pakovanje kao stolnu vodu te mineralnu i izvorsku vodu, Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji s nadležnim organima BiH, Federacije BiH i Brčko Distrikta pripremila je u 2009. godini, uz ostalo, Pravilnik o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, Pravilnik o stolnim vodama i Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
Navedene pravilnike usvojilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 21. januara 2010. godine.
Po podacima kojima raspolaže Agencija za sigurnost hrane BiH u 2009. godini, kada su u pitanju mikrobiološke analize vode, ukupno je analizirano 18.306 uzoraka vode, od čega je 2.245 (12, 26 posto) neodgovarajućih uzoraka.
Kada su u pitanju fizičko-kemijske analize (sastav i organoleptička svojstva) ukupno je analizirano 14 666 uzoraka, a neodgovarajućih je bilo 2 056 (14,02 posto) analiziranih uzoraka.
Neodgovarajući uzorci odnose se na sastav i organoleptička svojsta vode, tj. na analize koje se rade u okviru osnovnih i periodičnih analiza vode za piće.
Primjena novih pravilnika u značajnoj će mjeri doprinijeti povećanju stupnja zdravstvene ispravnosti vode u Bosni i Hercegovini, kao i povećanju izvoza vode i smanjenju debalansa između uvoza i izvoza vode, koji se nepovoljno odražava na cjelokupnu ekonomiju Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju iz Agencije za sigurnost hrane BiH.