BiH
57

Voda odnijela kuću Karahasanovića u Brčkom

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Zbog pogoršanja situacije na poplavljenom području u južnom dijelu Brčko Distrikta jutros je lokalna vlada proglasila stanje elementarne nepogode.

U Rašljanima i Štrepcima vodena bujica sinoć je odnijela mostove, a na desetinama mjesta voda je ugrozila ili u potpunosti odnijela puteve.

U Berkovcu nabujala rijeka je odnijela kuću porodice Karahasanović.

"Malo iza 23 sata naišao je ogroman vodeni val koji je do kraja potkopao kuću koja se srušila. U prošlim poplavama smo jedva izbjegli štetu, ovaj put nismo imali sreće. Nadležni bukvalno ništa nisu poduzeli da bi se ovaj dio zaštitio od poplava", kazao je za AA Safet Karahasanović.

Dodajući da je, navodno evidentirano, kako je vlada uradila sanaciju, ali da su sinoć pokazani rezultati te sanacije kada je on sa suprugom i djecom ostao bez krova nad glavom.

"Zvala sam nadležne službe, policiju i molila ih da dođu da nam pomognu. U prvoj poplavi ove godine koja nas je zadesila niko od nadležnih nije došao da nam pomogne. Suprug i ja samo veoma bolesni i nisu nam došli pomoći. Kada se počela rušiti kuća Karahasanovića zvala sam elektordistribuciju da dođu isključiti struju jer je varničilo i prijetio je požar, ali nisu došli", kazala  je Bahra Hadžić, komšinica Karahasanovića.

U Rašljanima je situacija najgora od kako postoji ovo selo. Prilazni most je polomljen, put odnešen, a dodatni problem predstavljaju i klizišta koja ugrožavaju kuće.

"Bilo je poplava ali ovakvih se ne sjećam", kazao je Husejn Ibrić iz Rašljana.

Zidovi prvog sprata na kući 85-godišnje Rajfe  je odnijela vodena bujica. Njen sin Muris Avdić koji privremeno radi u Srbiji čim je čuo da mu je majka ugrožena odmah je došao u Rašljane.

"Ona je stara i bolesna. Ovo sve se moglo izbjeći da je narod htio da radi kako treba. Da sam ja bio kod kuće vjerovatno bi uspio spasiti oštećenja na kući. Sjekao bih stabla u šumi i pravio branu", rekao je.

Šef vladinog odjela za javnu sigurnost u Brčkom Uroš Vojnović je kazao da je na području Brčko Distrikta najveći problem predstavljaju bujične poplave.

"Zbog bujica će se pojaviti problemi u kanalima i vodotocima rijeka Tinje i Brke. Veliki problemi su u južnom dijelu Distrikta. Ovaj put posljedice poplava su dosta veće, ali na sreću nema žrtava. Štrepci i Rašljani su najugroženiji, ali tu su i Palanka, Brka, Krepšić, Vučilovac, Vukšić, Poljaci, dio Ulica. Ekipe su na terenu i prate situaciju", kazao je Vojnović.

Dodajući da je do sada  iz ugroženih područja evakuirano desetak osoba među kojima i majka sa bebom koja je stara 45 dana.

"Evakuirani su trenutno smješteni u Crvenom krstu, a vrlo brzo će biti primjereno smješteni", kazao je Vojnović.

Dodatni razlog za brigu, prema Vojnovićevim riječima predstavlja i rijeka Sava koja po satu nadolazi 10 centimetara i postoji bojazan od mnogo većih, katastrofalnih posljedica nego u prošlim poplavama.

"Hroničan problem, u posljednjih nekoliko mjeseci, je savski nasip u Vučilovcu. Trenutno vršimo prinudno začepljenje na otvoru koji je nastao u junskim poplavama", kaže Vojnović.

U svemu nesebičnu podršku daji u članovi ronailačko-spasilačkog kluba „Nemo“ iz Brčkog.