Analiza
0

Voda iz Buškog jezera radioaktivna?

SRNA
Stručni tim Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH uzeo je uzorke vode iz Buškog jezera radi fizikalno-hemijske analize vode i jezerske ribe na teške metale i radioaktivnost, a rezultati će biti poznati za 30 dana, potvrđeno je iz Ministarstva rada, zdravstva i socijalne politike Livanjskog kantona.

Resorni ministar Darko Horvat pojasnio je da je riječ o zahtjevnim i složenim laboratorijskim analizama koje se mogu uraditi samo u većim zavodima ili ustanovama toga tipa.

Aktivnosti radi utvrđivanja eventualne zagađenosti vode u Buškom jezeru pokrenulo je Ministarstvo rada, zdravstva i socijalne politike Livanjskog kantona u saradnji sa kantonalnim Zavodom za javno zdravstvo, a troškove analize snosi resorno kantonalno ministarstvo.

Informacije o zagađenosti Buškog jezera radioaktivnim otpadom, koji su navodno tajno odlagali pripadnici međunarodnih vojnih snaga u BiH, izazvale su uznemirenost i zabrinutost lokalnog stanovništva, posebno onih koje žive u blizini jezera, a koji su od lokalnih i kantonalnih vlasti tražili da se izvrši analiza kvaliteta i eventualne zagađenosti vode.