BiH
299

Vlatko Glavaš promovisao knjigu u Zenici: Svuda sam stranac osim u svojoj BiH

Piše: E. M.
Detalj sa promocije knjige (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nakon krajiške turneje Vlatko Glavaš večeras je u Zenici javnosti predstavio svoju knjigu "Kapiten jednog teškog vremena". U Gradskoj biblioteci je govorio o teškom životu u ulozi prvog kapitena nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Večerašnjoj promociji knjige prisustvovao je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je svojim dolaskom iskazao poštovanje prema svome "komšiji" Vlatku Glavašu koji je rođen u Bugojnu, dok je Kasumović rodom iz Gornjeg Vakufa.

"Ne smijemo zaboraviti vrijeme kada je Glavaš bio u reprezentaciji BiH. U Vakufu i Bugojnu su bili sukobi Bošnjaka i Hrvata i u to vrijeme trebalo je zaista biti mnogo odlučan i hrabar i doći igrati za reprezentaciju BiH, a da pri tome niste Bošnjak", izjavio je Kasumović.

Sanudin Safić je istakao da Glavaševo djelo doživljava kao ogromnu ljubav prema BiH te da u tom pogledu autor zaslužuje divljenje svojih čitatelja.

Spotski novinar i autor knjige "sportskivremeplov.ba" Muhamed Bikić je poručio da je Glavaš simbol Bosne i Hercegovine i primjer kako se može napraviti sretna budućnost svih građana BiH. Dodao je da je Glavaš ostvario svoja četiri sna koja je predstavio u ovoj knjizi te da je upravo zbog toga knjiga "Kapiten jednog teškog vremena" posebna i jedinstvena u svijetu.

"Mnoge stvari su krenule iz Zenice i svaki put kada dođem sjetim ih se", izjavio je Glavaš. "Ja nisam osjetio težinu da igram za Bosnu i Hercegovinu, a s time sam napravio probleme mnogima, od roditelja do svoje djece... Meni nije jasno kako neko ne želi igrati za svoju domovinu i ko ne želi, ne treba ga ni zvati više. Žao mi je što sam roditeljima napravio toliki problem, a opet su bili toliko ponosni na mene. Iako u Njemačkoj živim dugi niz godina, tamo sam stranac, jedino sebe osjećam u svom Bugojnu i u BiH".

Prihod od prodaje knjige namijenjen je Udruženju "Respect" koje okuplja djecu sa posebnim potrebama.