BiH
25

Vlasti se moraju obračunati s nevladinim organizacijama koje finansiraju terorizam

Piše: N. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas počela radionica za države članice OSCE-a u Jugoistočnoj Evropi o temi pružanja podrške prevenciji zloupotrebe neprofitnih organizacija u svrhu finansiranja terorizma.

Na konferenciji učestvuju eminentni stručnjaci OSCE-a, predstavnici obavještajno-sigurnosnih agencija, ali i stručnjaci iz različitih oblasti koji dolaze iz zemalja Jugoistočne Evrope.

Na radionici je istaknuto da nevladine organizacije imaju izuzetno veliki značaj za svako društvo. No, njihova sposobnost da prikupe sredstva za obavljanje planiranih aktivnosti zavisi od percepcije donatora o zaštiti nevladinog sektora od zloupotrebe.

“Prevencija zloupotrebe neprofitnih organizacija nije značajna samo u kontekstu borbe protiv terorizma. Jednako je važno zaštiti reputaciju i društveni položaj ove vrste organizacija koje im omogućavaju da nastave raditi u interesu društva i građana”, smatra Jonathan Moore, prvi čovjek OSCE-a u BiH čije je obraćanje danas pročitano s obzirom na to da nije lično mogao prisustvovati radionici.

Cilj radionice je da omogući komunikaciju i saradnju država i agencija, a skup pomaže i formiranju efikasnih mehanizama prevencije finansijske zloupotrebe nevladinih organizacija.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić istakao je da je BiH prije nekoliko sedmica usvojila strategiju za borbu protiv terorizma te da se kreće u njenu realizaciju.

“Vrlo je važno što imamo i dobru saradnju s nevladinim organizacijama, posebno jer određene informacije ukazuju na to da se one zloupotrebljavaju u svrhu finansiranja terorizma i terorističkih organizacija”, rekao je Krešić.

On je dodao da su danas razmijenjena mišljenja i iskustva zvaničnika iz zemalja Jugoistočne Evrope, a sve s ciljem kako bi odgovor na terorizam bio efikasan.

Krešić kaže da trenutno u BiH ne postoji lista nevladinih organizacija koje se sumnjiče za finansiranje terorizma.

“No, s obzirom na to da imamo znatan broj naših državljana koji odlaze na strana ratišta jasno je da to neko mora finansirati, odnosno platiti im za put i za povratak. Očigledno da postoje organizacije koje to finansiraju. Obavještajno-sigurnosne agencije vjerovatno raspolažu podacima i o tim organizacijama”, rekao je Krešić.

Zamjenik ministra je rekao da u posljednjih pet godina nijedna nevladina organizacija u BiH nije procesuirana zbog pomaganja terorističkih organizacija.

“Očigledno da imamo problem i dobro je da otvaramo razgovor u tom pravcu”, zaključio je Krešić.

Hamza Višća, predstavnik nevladine organizacije Centar za sigurnosne studije rekao je da nevladin sektor od današnje radionice očekuje nekoliko stvari.

“Prva je da dođemo do toga kako i na koji način se možemo osposobiti da uradimo procjenu rizika od zloupotrebe nevladinog sektora. Drugi momenat koji nas interesuje ovdje su dobre prakse iz zemalja regiona kao i dobre prakse djelovanja institucija. Treće što očekujemo jeste jedan kvalitetan dijalog između nevladinih organizacija i vlasti kako bi se sve one legalno finansirale”, rekao je Višća.

Višća je istakao da vrlo mali broj nevladinih organizacija u BiH, od njih ukupno oko 12.000, ima pristup legalnim izvorima finansiranja, pa su manje nevladine organizacije u posebnoj opasnosti da budu iskorištene za finansiranje terorizma.

Također, on kaže da se uglavnom radi o humanitarnim organizacijama koje rade na prikupljanju humanitarne pomoći koja završi u rukama terorista.

“Naravno, ne treba odustati od pomaganja humanitarnih organizacija i reći da su svi sumnjivi. Ne mogu biti svi sumnjivi i zato je prvi zadatak da ovdje razmijenimo iskustva kako napraviti procjenu rizika da neka organizacija bude zloupotrebljena”, naveo je Višća.