BiH
1

Vlasenica: Kordon policije spriječio radnike da blokiraju put

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Jake snage policije danas su spriječile grupu radnika Šumskog gazdinstva "Birač" iz Vlasenice u namjeri da blokadom saobraćajnice kroz tu općinu izraze nezadovoljsto, kako tvrde, stanjem u tom preduzeću u kojem je nedavno smijenjen direktor zbog gubitaka u radu tog šumskog gazdinstva.

Nakon što im je kordon specijalne policije zabranio blokadu puta, uz opravdanje da se radi o frekvetnoj saobraćajnici, radnici su od 15 do 16 sati održali mirni protest na prostoru ispred jedne fabrike.

Već tri dana oni traže dolazak predsjednika RS-a Milorada Dodika u tu općinu, jer vjeruju da samo on može riješiti probleme na koje ukazuju.

Međutim, u dananjoj izjavi novinarima u Banjoj Luci Dodik nije najavio odlazak u Vlasenicu, navodeći da „on određuje kuda se kreće“.

Okupljanje građana u Vlasenici uslijedilo je nakon što je Nadzorni odbor „Šuma RS“ razriješi dužnosti direktora Šumskog gazdinstva „Birač“ Igora Vukovića, a na njegovo mjesto imenovao Samojka Palangetića.

„Birač“ je lani poslovao s minusom od 1,4 miliona, što je i bio razlog za smjenu Vukovića, kojeg radnici, kako sada tvrde, ne brane, već žele da se spasi preduzeće od svakodnevnog propadanja.

Tvrde da se direktori smjenjuju, ali preduzeće grca u gubicima, pa ne vjeruju da će i Palangetić naći izlaz iz te situacije.

Međutim, i dalje su suprotstavljeni stavovi da li iza protesta zaista stoje sami radnici ili su izmanipulirani od donedavnog direktora ili nekih drugig članova SNSD-a u toj općini, kao što tvrde pojedini mediji.

Ipak, radnici navode da direktori sigurno nisu jedini odgovorni za propadanje šumskog dobra u Vlasenici, ali i drugim općinama u RS.