Pismo premijera
0

Vladin odnos prema Agrokomercu nije ignorantski

SRNA
Premijer FBiH Mustafa Mujezinović odbacio je danas tvrdnje da se Vlada FBiH ponaša ignorantski prema kompaniji Agrokomerc iz Velike Kladuše, istakavši da Vlada preduzima aktivnosti radi institucionalnog rješavanja već dvije decenije starih problema ove kompanije.

Mujezinović je u pismu koje je upućeno ovom preduzeću izrazio podršku daljem radu Strateškog tima, ali u izmijenjenom sastavu, naglasivši da ovaj tim koji je ranije imenovan nije mogao, niti može završiti započeti posao, zbog čega je rješavanje ovih problema prebačeno na institucije sistema, saopšteno je iz federalne Vlade.

U pismu se navodi da je Vlada FBiH imenovala direktora ovog preduzeća i dala mu punu podršku u njegovom radu, te da su obavljeni i preliminarni razgovori sa potencijalnim privrednicima koji bi mogli pomoći u revitalizaciji Agrokomerca.

“Na moju inicijativu zakazana je posjeta Unsko-sanskom kantonu, s akcentom na posjetu i razgovore u Agrokomercu. Posjeta je trebalo da uslijedi 13. avgusta, ali zbog korištenja godišnjih odmora, posjeta je pomjerena za 17. avgust”, stoji u pismu.

U pismu se dodaje da od Vlade Unsko-sanskog kantona još nema konačnog stava u vezi s ovom posjetom, te da oni u Agrokomercu i oko njega, koji su 20 proteklih godina stvarali i gomilali probleme, traže da se ti problemi riješe preko noći.

"Nadam se konstruktivnom pristupu svih učesnika na predstojećim razgovorima, radi iznalaženja najpovoljnih rješenja za ovog prijeratnog giganta”, navodi se na kraju pisma.

Radnici Agrokomerca, koji su u štrajku već četvrtu sedmicu, najavili su da će, ukoliko se nastavi ignorantski odnos vlasti prema njihovom problemu, naredne semice blokirati saobraćajnice i proteste nastaviti u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH).

Predstavici Sindikalne podružnice Agrokomerca na konferenciji za novinare su rekli da radnici neće prekinuti štrajk sve do ispunjenja osnovnih zahtjeva, pa makar, kako su rekli, "do njihovog ispunjenja čekali i do Nove godine".

Oni smatraju da bi se problemi u ovom nekadašnjem prehrambenom gigantu mogli riješiti vrlo brzo, da za to postoji volja Vlade FBiH.