BiH
28

Vladika Grigorije: Naš glavni zadatak je da volimo i očistimo srca od mržnje

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu jutros je služena Božićna liturgija u čast najradosnijeg pravoslavnog praznika rođenja Isusa Hrista.

Božićnu liturgiju služio je episkop Zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije, u prisustvu brojnih vjernika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Nakon vjerskog dijela liturgije, vladika Grigorije obratio se vjernicima, šaljući prigodnu poruku povodom Božića.

On je istaknuo - da bi bila dobra volja u drugima oko nas, moramo se prvo izboriti da dobra volja bude u nama. A volja, kazao je, dolazi od riječi voljeti. Stoga ako ne voliš, ne možeš ni imati dobru volju.

"Zato je naš zadatak i glavna borba u tome da volimo, čak i one koji nas ne vole. U tome je tajna ovog praznika, tajna ljubavi i mira Božijeg, tajna pobjede. Svakoga onoga ko u sebi pobijedi zlo, on će biti sposoban da i u drugima pobjeđuje zlo. Zato danas na ovaj čudesni hrišćanski praznik trebamo najprije u našim srcima da očistimo svaku zlovolju, neljubav i mržnju. Jer, i mržnja dolazi od riječi mrznuti. Pa kakvo bi trebalo biti naše srce ako mrzimo? Onda je ono smrznuto. A nema valjda ništa ljepše od toplog srca čovječijeg", kazao je on.

Grigorije podsjeća da je najtoplije srce Božije došlo na ovaj svijet i učinilo jednu pećinu u gradu Betlehemu srcem svijeta kako bi i ostali svoja srca ogrijali. Ističe da to najbolje znaju djeca, jer su njihova srca uvijek ogrijana i zato su ona uvijek najsrećnija na Božićno jutro.

"Zato trebamo da se sjetimo našeg srca kada smo bili djeca, kada smo svakome opraštali i kada nikoga nismo gledali sa zlobom ni sa mržnjom. Nadamo se da će mir u ovom gradu obasjati ne samo našu zemlju, već cijeli svijet. To je naš cilj i naša želja", poručio je vladika Grigorije.

U konačnici je pozvao vjernike da danas sve što su spremili za praznik Božića podijele sa svojim komšijama, ma koje vjere da su, podvukavši da su svi ljudi Božiji i djeca Božija.

U završnom dijelu liturgije pročitana je Božićna poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.