BiH
0

Vladajuća koalicija u RS-u zajedno i na predstojećim izborima

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednici stranaka vladajuće koalicije u RS-u - Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijalističke partije (SP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS), potvrdili su danas zajedniči nastup na predstojećim općim izborima, te načelno podržali izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču zatvorenih stranačkih lista i izbornog cenzusa.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će se o pitanju povećanja izbornog praga sa tri na pet posto još razgovarati, a da će vladajuća koalicija u RS-u na izborima imati zajedničke kandidate za pojedinačne funkcije, dok će poslaničke liste biti odvojene.

Nakon današnjeg razgovora u Banjoj Luci, predsjednici SNSD-a, SP-a i DNS su najavili i da će na nivou BiH podržati samo zakon o popisu stanovništa koji bude urađen u skladu s evropskim standardima i koji bude sadržavao odrednice o nacionalnom, vjerskom i jezičkom opredjeljenju građana.

Rečeno je i da će se zalagati i za ispunjavnje preostalih obaveza za liberalizaciju bezviznog režima, kao što je usklađivanje Zakona o krivičnom postupku RS-a sa istim zakonom na nivou BiH, kako bi naša zemlja u junu ove godine dobila bezvizni režim.

Razgovarano je i o pitanju mogućeg referenduma u RS-u, a Dodik je rekao da SNSD ima primjedbe na Prijedlog zakona o referendumu i građanskim inicijativama koji je predložila Srpska demokratska stranke (SDS) za narednu redovnu sjednicu entitetskog parlamenta 25. januara.

Dodik je rekao da SNSD može podržati "samo kvalitetna zakonska rješenja koja su u skladu s ustavima i zakonom, a ne zakon koji neće biti provediv".

Predsjednik SP-a Petar Đokić smatra da referendum treba uvesti u praksu s jednim kvalitetnim zakonskim rješenjem koji će na najbolji način afirmirati taj princip izjašnjavanja građana, dok predsjednik DNS-a Marko Pavić ne sumnja da će RS provesti referendum i to o, kako kaže, najvažnijim pitanjima za RS, a ne nekim nebitnim.

Na sastanku predsjednika vladajuće većine u RS-u bilo je riječi i o ekonomskim i drugim aktuelnim pitanjima.