BiH
0

Vlada usvojila upisnu kvotu za Bihaćki univerzitet

FENA
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) u petak je dala saglasnost za upis 1.820 studenata u prvu godinu I ciklusa studija Univerziteta u Bihaću za akademsku 2011./2012. godinu.

Od toga 915 je redovnih, 565 vanrednih i 340 mjesta na paralelnom studiju.

Premijer USK-a Hamdija Lipovača kazao je novinarima nakon sjednice da će se vrlo brzo održati tematska sjednica o budućnosti Univerziteta.

"Mi moramo uskladiti školovanje naših studenata s potrebama tržišta da se ne bi javljala hiperprodukcija kadrova", istakao je premijer. Ilustrovao je to primjerom tekstilnog odsjeka na Tehničkom fakultetu.

Iz godine u godinu studenti se upisuju na taj odsjek, iako na području kantona nema tekstilne industrije, pa se postavlja pitanje da li taj odsjek egzistira samo da bi određeni profesori imali posao, dodao je Lipovača.

Po njegovim riječima, od naredne godine uvode se dva nova odsjeka, šumarski i turistički, a na tome će se raditi i u narednom periodu da bi školovanje bilo usklađeno sa strategijom razvoja ovog kantona.

Osvrnuo se i na izvještaj o utrošku sredstava iz budžeta za podršku uposlenima na Univerzitetu za postdiplomsko školovanje tokom prošle godine, što je po njegovim riječima nedopustivo u ovako teškoj financijskoj situaciji.

"Pojedini profesori i asistenti dobijali su hiljade maraka iz budžeta, u situaciji kada mi ne znamo hoćemo li moći isplatiti ne topli obrok, već plaću za august budžetskim korisnicima", istakao je premijer.

Vlada je danas donijela odluku o isplati toplog obroka i plaća za ovaj i naredni mjesec za sve budžetske korisnike. Visina plaće bit će jednaka onoj iz prethodnog mjeseca, u skladu s osnovicom utvrđenom ranijim odlukama, a topli obrok osam maraka po danu.

Ministri su danas usvojili i izvještaj Kantonalne komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća na području kantona. Iako je zahtjev za novčanu pomoć u saniranju šteta predalo šest od osam ovdašnjih općina, izuzev Bosanskog Petrovca i Velike Kladuše, oko 40.000 KM odobreno je samo Bosanskoj Krupi.

Ostale općine: Bihać, Cazin, Bužim, Ključ i Sanski Most nisu ispunile zakonske odredbe u vezi s tim pitanjem, za šta su krive, kako općine i općinska vijeća, tako i referenti koji primaju plaću za taj posao, pojasnio je Lipovača.