BiH
0

Vlada USK nije prihvatila pozajmicu brašna

FENA
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas, s obzirom na stanje u budžetu i ukupnu situaciju u Kantonu, nije prihvatila odluku o pozajmici brašna Federalne direkcije robnih rezervi.

Predloženo je da nadležne inspekcije intenziviraju kontrolu odluke o zamrzavanju marži, koju je donijela Vlada FBiH, te da Federalna direkcija tržišno reagira kroz plasman brašna putem distributera, kojeg sama odabere.

Ministri su danas raspravljali i o prijedlogu odluke o pokretanju aktivnosti vezanih za reformu i reorganizaciju u oblasti zdravstva i obrazovanja kao najbrojnijih oblasti na području USK-a. Zaključeno je da se formiraju dva stručna tijela, koja bi sačinjavali predstavnici Sindikata, Vlade i struke i da u roku od tri mjeseca naprave prijedlog reforme.

Usvojen je i prijedlog ministra privrede Hase Hajrulahovića da u stručna tijela uđe i predstavnik tog ministarstva, kako bi se vodilo računa o planskom školovanju kadrova u skladu s Dugoročnom strategijom ekonomskog razvoja.

Vlada je danas usvojila i odluku o ozakonjenju statusa Islamskog pedagoškog fakulteta, kao sastavnog segmenta Univerziteta u Bihaću. Problem se javio, jer je osnivač ove visokoškolske ustanove Rijaset IZ-a u BiH, pa ona nije bila ravnopravno tretirana u budžetu Kantona.

Ministri su prihvatili Plan rada za ovu godinu Poljoprivrednog zavoda USK-a, uz poseban akcent na razvijanje Uzgojno-selekcijske službe, kao osnove za kvalitetniji razvoj stočarstva. Usvojen je i izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u prošloj godini.

Tokom 2010. obavljeno je više od 9.700 inspekcijskih pregleda, izdano više od 1.750 rješenja s uputama, 161 rješenje o zabrani rada i stavljanja robe van prometa, podneseno više od 1.070 prekršajnih naloga, a u osam slučajeva prijava o počinjenju krivičnog djela.

Kadrovska popunjenost Kantonalne inspekcije iznosi oko 53 posto, rečeno je tokom rasprave o izvještaju. Stoga je zaključeno da je u ovoj godini potrebno kadrovski i materijalno ojačati inspekciju.

Izvještaj o radu Kantonalne direkcije za ceste vraćen je na usaglašavanje s Ministarstvom privrede, te bi se trebao naći na narednoj Vladinoj sjednici, kao i Plan rada Kantonalne biblioteke, Muzeja i Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa.

Vlada je danas usvojila i Listu prioriteta za deminiranje, koja je usaglašena sa svim općinama, tako da bi se zajednički krenulo u formiranje Fonda za deminiranje USK-a, u kojem bi učestvovale općine, ali i Vlada Kantona.