Objavljeni kriteriji
20

Vlada TK podstiče zapošljavanje boračkih kategorija, dva miliona KM za nova radna mjesta

A. K.
Program za nova radna mjesta namijenjen je boračkim kategorijama (Foto: A. K./Klix.ba)
Program za nova radna mjesta namijenjen je boračkim kategorijama (Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici boračkih kategorija u Tuzlanskom kantonu dobili su priliku zapošljavanja i samozapošljavanja kroz program koji je za njih osmislila vlast. Za tu namjenu su izdvojena dva miliona maraka, a radni odnos se zasniva na minimalno dvije godine.

Kantonalna vlada donijela je odluku o ostvarivanju povoljnijih uslova za samozapošljavanje i zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona.

Ovom odlukom utvrđen je način obezbjeđenja sredstava u svrhu ostvarivanja povoljnijih uslova za samozapošljavanje i zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica, korisnici prava na sredstava, uslovi, kriteriji i postupak dodjele, kao i druga pitanja od značaja za ostvarivanje ovog prava na području Tuzlanskog kantona.

Kako su naveli iz Kantonalne vlade, cilj donošenja ovoga propisa je da se putem izdvajanja određenih finansijskih sredstava, branilačkim kategorijama za pokretanje, odnosno proširenje djelatnosti, omogući otvaranje novih radnih mjesta, na području Tuzlanskog kantona, kao i da se afirmiše proizvodna djelatnost u odnosu na uslužnu.

"Javni poziv će biti objavljen u narednoj sedmici. Ovaj put osim osoba na konkurs se mogu kandidirati i firme, odnosno poslodavci koje imaju osobe iz boračke populacije, a koje žele zaposliti", kazao je kantonalni ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević.

Zoran Blagojević (Foto: A. K./Klix.ba)
Zoran Blagojević (Foto: A. K./Klix.ba)

Prema ovoj odluci, budžetom planirana sredstva se mogu odobriti za samozapošljavanje radi pokretanja nove djelatnosti i zapošljavanje radi proširenja postojeće ili pokretanja nove djelatnosti.

Dok se samozapošljavanje odnosi na zapošljavanje nezaposlene osobe koja bi koristeći sredstva registrovala i otpočela obavljati djelatnost u svoje ime i za svoj račun, definisano je da zapošljavanje mogu vršiti fizičke osobe koje obavljaju registriranu obrtničku ili srodnu djelatnost, kao i privredna društva registrovana kod nadležnog organa shodno Zakonu o privrednim društvima.

"Naša gruba procjena je da će na ovakav način biti zaposleno okvirno 270 osoba, a iznosi po različitim stopama, odnosno za zapošljavanje i samozapošljavanje su predviđeni od 10 i 15 hiljada konvertibilnih maraka", naglasio je Blagojević.

Za ovu namjenu vlada je planirala ukupno dva miliona KM, od čega po jedan milion za dodjelu grant sredstava fizičkim osobama koje obavljaju obrtničku ili srodnu djelatnost i privrednim društvima registrovanim kod nadležnog organa, a koja bi izvršila zapošljavanje osoba iz boračkih kategorija.

"Firme koje zaposle osobe iz boračke populacije bit će u obavezi da radnike drže uposlene najmanje 24 mjeseca, odnosno dvije godine", dodao je Blagojević.

Planirano je da se sredstava za samozapošljavanje dodjeljuju kao grant u visini do 10.000 KM, dok se sredstava za zapošljavanje dodjeljuju kao grant po 30.000 KM, za program čija je investicija minimalno 60.000 KM, a minimalan broj novouposlenih tri.

Grant po 20.000 KM je za program čija je investicija minimalno 40.000 KM, a minimalan broj novouposlenih dva ili grant po 10.000 KM za program čija je investicija minimalno 20.000 KM, a minimalno jedna novouposlena osoba.