BiH
0

Vlada RS-a tvrdi da ima rješenje za Gacko

FENA
Pitanje šta će biti s projektom u Rudniku i Termoelektrani "Gacko", od koga je odustala češka kompanija "Čez", izazvalo je danas brojne replike poslanika Narodne skupštine RS-a.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Slobodan Puhalac kazao je, reagirajući na optužbe poslanika opozicije, da su prisutni problemi, ali da situacija nije bezizlazna nakon što je "Čez" najavio da izlazi iz projekta u Gacku.

On navodi da ne može iznositi sve detalje jer su "konspirativni" zbog same prirode posla.

Puhalac je dodao da može doći do "razlaza“ sa "Čezom“, ali i da Vlada RS-a nije bez šansi te da "Gacko" neće ostati bez investicija.

Prethodno je, tokom rasprave o Vladinoj informaciji o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS-a, poslanik SDS-a Vukota Govedarica ukazao na sve propuste projekta sa "Čezom“ u Gacku, te upitao šta će se desiti ukoliko ta kompanija bude tužila RS za veliku odštetu.

Govedarica je postavio pitanje i da li će ostavke podnijeti premijer RS-a Milorad Dodik i resorni ministar Slobodan Puhalac jer bi sve vlade u svijetu preuzele odgovornost nakon što je propao projekt Gacko sa "Čezom“, a i ranije su određene stranke ukazivale na njegovu štetnost.

Opozicija je u izlaganju tvrdila i da se ne zna šta bi bila veća šteta - da je zaživio projekt "Gacko" sa "Čezom“ ili sada kada je češka firma odustala od ulaganja.

Današnja rasprava o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS-a nastavljena je u jučerašnjem tonu jer vladajuća većina hvali mjere, a opozicija iznosi niz kritika.

Posebno burnu raspravu izazvalo je korištenje fraze da je potrebno da kupujemo domaće proizvode jer je opozicija prozvala Vladu upitavši šta to znači kada RS nema kvalitetnu domaću proizvodnju, šta je učinjeno na zaštiti domaćih resursa te zašto se ne govori o potrebi da se proizvodi u RS-u.

Rasprava o ovoj tački i dalje je u toku, a prijavljen je veli broj poslanika za diskusiju.